Kookboek review

Kookboekweek #11: Nooit meer diëten 5

Zij die me al even volgen weten dat ik fan ben van de Nooit meer diëten kookboeken. Ik schreef eerder al eens een review over boek nummer drie en vier in de reeks. Toen ik met kerst een boekenbon cadeau kreeg wist ik ook meteen welk boek ik zou kopen: Nooit meer diëten 5. En meteen goed voor de 11de kookboekweek.

nooit meer diëten 5
Kookboekweek: Nooit meer diëten 5

Doordat ik alle andere Nooit meer diëten kookboeken in huis heb en hier regelmatig uit kook wist ik vrij goed waar ik me aan kon verwachten. Net als de andere boeken uit de reeks start ook Nooit meer diëten 5 met eerst heel wat toelichting en uitleg bij een bepaald thema. Dit keer: een gezonde huid.

Je krijgt informatie over wat je best wel en niet eet voor een gezonde huid. Maar ook welke andere dingen dooddoeners zijn voor een niet zo gezonde levensstijl. En tips met wat je kan doen om je beter in je vel te voelen.

Daarna volgen nog enkele veelgestelde vragen en een voorbeeldweekschema. En dan komen de gerechten, netjes ingedeeld volgens de klassieke categorieën: ontbijt, tussendoor, hapjes & soep, meeneemlunch, hoofdgerechten en desserten.

Quinoataart met geitenkaas en verse vijgen (p. 156)
nooit meer diëten 5

Een quinoataart, ik had daar nog nooit van gehoord. Maar mijn innerlijke hipster begon hard te springen bij het zien ervan. En dus moest en zou ik dit gerecht proberen 🙂 In het boek staat het bij de hoofdgerechten maar ik at er vaak ‘s middags als lunch van. Het is een ongelooflijk lekker gerecht, met heel veel smaak. Alleen neemt het maken ervan best wel wat tijd in beslag, want je moet de quinoa koken, afbakken, laten afkoelen en dan de taart zelf nog eens bakken.

Thaise curry met scampi, paprika en courgette (p. 155)
nooit meer diëten 5

Zo nu en dan eens een heerlijk pittige curry, ik hou daarvan. Ik was dan ook erg blij om dit recept in het boek te zien staan. Erg eenvoudig om te maken. En ongelooflijk lekker. Het lief eet hier geen vis, dus ik had nog een portie over voor de dag nadien. En toegegeven, eigenlijk smaakte die nog beter doordat de curry wat had kunnen trekken.

Veggie macaroni (p. 149)
nooit meer diëten 5

Een absoluut comfortfoodgerecht! En eentje dat ik hier nog vaak ga maken. Ik verving de rijstmelk wel door gewone melk want wij drinken dat hier voor de rest niet. En anders zou zowat de hele fles weggegooid moeten worden. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de porties nogal groot uitvallen en wij hier dus ruimschoots voor twee dagen met toekwamen.

Provençaalse havermoutomelet met pecorino en rucola (p. 121)
nooit meer diëten 5

Eitjes, ik eet dat graag. Dus ook dit gerecht stond hoog op het lijstje om te proberen. En wat een smaakbommetje was het zeg! Ik at het intussen al een paar keer. En voegde sinds die eerste keer er telkens ook nog wat kerstomaatjes aan toe. Het is trouwens ongelooflijk makkelijk en supersnel klaar.

Spread van ricotta en tomaat (p. 119)

‘s Middags eet ik heel vaak slaatjes en soep. Maar af en toe een boterham, dat gaat er ook wel in. En dan zeker als het er een is met een lekkere spread. Deze is erg eenvoudig om te maken. En bevat veel smaak. Een aanrader!

Kabeljauwfilet in parmaham met siciliaanse tomatensaus (p. 180)

Ik eet nog heel weinig vlees maar zo nu en dan maak ik eens een uitzondering. Dus toen ik dit gerecht zag staan, wou ik het wel eens proberen. De saus smaakte overheerlijk. Maar doordat de parmaham rond de vis moest, duurde het wel langer om hem gaar te krijgen dan wat het kookboek aangaf. Zelf vond ik ook niet dat die parmaham zoveel toegevoegde waarde had. Dus in de toekomst maak ik dit gerecht zeker en vast nog eens klaar, maar zonder de ham.

Snelle oosterse wok met reuzengarnalen en geroosterde sesamzaadjes (p. 183)

Het zal jullie allicht niet verbazen, maar ik heb hier niet altijd evenveel tijd om te koken 🙂 Wokken is dan een ideale oplossing, want dat gaat snel! Vaak koop ik eigenlijk gewoon een zak wokgroenten, maar in dit gerecht gebruik je gewoon enkele losse groenten. En dat gaat even snel! Ik verving wel de bimi (brocolini) door courgette, want we hadden er geen in huis.

Nooit meer diëten 5: het eindoordeel

Toen het boek vorig jaar verscheen kwam er best wel wat kritiek op. Een aantal gerechten vielen niet altijd bij iedereen in de smaakt. En ergens versta ik dat wel. Want een gezonde versie van een donut, daar heb ik toch ook wel wat twijfels bij. Ik maakte dat gerecht dan ook bijvoorbeeld bewust niet klaar. Want als je dan toch zondigt, doe het dan goed is mijn principe 🙂

Maar goed, voor de rest beantwoordde het boek volledig aan mijn verwachtingen. De lunch- en hoofdgerechten zijn lekker en door de band eenvoudig om te maken. Je hebt er ook geen speciale ingrediënten voor nodig. En ze nemen bovendien niet superveel tijd in beslag. Er zijn gerechten die ik hier absoluut nog ga klaarmaken. En enkele andere staan hier op het lijstje om in de toekomst te bereiden.

Nooit meer diëten 5 verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts voor de prijs van 24,99 euro. Ik schafte me dit exemplaar zelf aan.

Maakten jullie al eens gerechten van Sandra Bekkari klaar? Suggesties voor volgende kookboekweekedities zijn ook altijd welkom! 

6 Comments

 • Katrien Wittemans

  Ik heb nog nooit volgens haar recepten gekookt. Maar het werd mij al verschillende keren aangeraden omdat ik de dingen van Pascale Naessens wel altijd lekker vind, maar de porties voor mij niet afdoende zijn. Blijkbaar is Sandra Bekkari dan een betere oplossing :). Dus misschien moet ik het gewoon eens proberen! Het ziet er in elk geval heel lekker uit!

  • Evi

   Goh of de porties qua grootte zo sterk verschillen, dat weet ik niet 🙂 Maar ik vind de gerechten van Sandra wel eenvoudiger om te maken. En je hebt er minder dure of moeilijk te vinden ingrediënten voor nodig 🙂

 • fieke

  Geen boeken van Sandra in huis, en ook nog nooit één van haar recepten gemaakt. Maar onlangs, toen ik thuis was en de hoofdpijn iets beter was, heb ik over de middag eens naar haar programma op tv gekeken. Beste wel frisse gerechten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *