Lezertje in huis: onze favoriete AVI Start leesboeken

Sinds september zit Tuur in het eerste leerjaar. En leert hij naast rekenen ook lezen. Iets wat ik zelf ongelooflijk fijn vind. Al was het maar omdat we vanaf nu samen verhaaltjes lezen voor het slapengaan. En omdat ik weet dat er onder jullie ook wel een aantal zijn met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd als Tuur, leek het me wel fijn te zijn om onze favoriete AVI START leesboeken te delen.

AVI START

Een lezertje in huis, hoera!

Voor hij naar het eerste leerjaar ging, kon Tuur al een aantal afzonderlijke letters uit het alfabet herkennen en lezen. Maar hem echt woorden leren lezen, die boot heb ik wijselijk afgehouden. Want ik ken de leermethodes absoluut niet (meer). Dat ik niet begon met hem zelf woorden te leren lezen, daar ben ik heel blij om. Want de leesboekjes van Mol & Beer, die deden bij mij geen belletje rinkelen. Maar bij Tuur tegenwoordig des te meer, want op basis daarvan leren ze woorden lezen in de klas.

De allereerste weken volgden we dan ook echt strikt het huiswerk dat de juf hierover meegaf. En lazen we enkel zijn Mol & Beer boek. Tot ik begon te merken dat Tuur die pagina’s uit zijn hoofd begon te kennen. Sindsdien lezen we samen ook heel wat andere boeken.

Samen lezen voor het slapengaan

Uiteraard lezen we nog steeds flink in de verschillende Mol & Beer boeken. Maar voor het slapengaan is ons voorleesritueel gewijzigd. In plaats van dat enkel ik of het lief Tuur voorleest, lezen we vanaf nu samen.

Niet alleen helpt dat om Tuur zijn liefde voor boeken aan te wakkeren. Want zeg nu zelf: een echt verhaal is toch veel leuker om te lezen dan alleen maar losse woorden. Het zorgt er bovendien ook voor dat hij woorden vlotter leert lezen (want oefening baart kunst). Daarnaast pikt hij er ook sneller andere letters en woorden door op. En tot slot stimuleert het zijn nieuwsgierigheid.

Hoe we dat dan concreet aanpakken? Tuur mag het boek kiezen waar we in gaan lezen. En dan lezen we ofwel om de beurt elk een zin. Ofwel om de beurt elk een pagina. Uiteraard slagen we er nog niet in om een volledig boek op één avond uit te lezen. Maar dat is net het fijne er aan vind ik. Die verwachting creëren, om dan zeker de avond erop verder te lezen.

Wil dat dan zeggen dat wij niet meer voorlezen voor Tuur? Uiteraard wel. Want er zijn avonden waarop hij te moe is om echt geconcentreerd te lezen. Of dat hij er gewoon eventjes geen zin in heeft. En dat is meer dan ok 🙂 .

AVI START

Onze favoriete AVI START leesboeken

Een van de redenen dat wij hier vrij snel overschakelden op echte boeken, is omdat ik Tuur wil laten zien hoe fijn lezen is. En dat kan vind ik niet door enkel losse woorden te lezen. Maar dat maakte mijn zoektocht naar geschikte boeken er niet altijd even makkelijk op. Want in de bib bestaan heel veel AVI START boeken ofwel uit losse woorden. Ofwel uit nietszeggende verhalen.

Tot ik de AVI START boeken van Paul van Loon ontdekte. Tuur vindt vooral de verhalen van Dolfje Weerwolf geweldig leuk om te lezen. Niet zo moeilijk eigenlijk: want het gaat over een jongen die verandert in een weerwolf. En intussen kattenkwaad uithaalt. Zoals achter een kip aanzitten.

Maar ook de verhalen van Nico De Braeckeleer lezen we hier heel erg vaak. Het fijne aan die boeken is dat ze een reeks vormen. Waarin per boek dan een ander personage aan bod komt. Tuur is hier enorme fan van De mop van Boe en Nes en het vuur. Reden daarvoor: in dat eerste boek probeert Boe een mop uit te halen. Iets wat Tuur sowieso al een hilarisch gegeven vindt. En het vuur van Nes, tja, alles wat met draken te maken heeft is sowieso een hit hier. Wat ik zelf trouwens het meest fijne vind aan deze boeken: doorheen de verschillende AVI niveaus zijn er andere beschikbaar. Dus we kunnen de avonturen van Pier, Boe, Nes en al hun vriendjes nog een hele poos volgen.

Voor zij die ook startende lezertjes in huis hebben: wat zijn jullie favo leesboeken?

8 Comments

 1. Kristien 27/01/2022 at 21:08

  Deze post zoek ik binnen 2 jaar nog eens terug! Nietszeggende verhalen … dat lijkt me ook echt stom. Dolfje Weerwolfje ziet er leuk uit.

  1. Evi 03/02/2022 at 14:02

   Dolfje is superleuk (stiekem lees ik die verhalen ook graag ;-)) !

 2. fieke 28/01/2022 at 20:40

  Deze zal binnen een dik half jaar ook wel van pas komen. Ik kijk wel al heel erg uit naar dat proces van leren lezen en schrijven!
  Momenteel is er al een grote interesse in de letters, en begint ze zelfs al woorden te herkennen als we samen voorlezen. Boekenwurm, zou dat iets genetisch zijn? 🙂

  1. Evi 03/02/2022 at 14:03

   Zalig he, als ze daar interesse beginnen in te krijgen 🙂

   1. fieke 03/02/2022 at 21:27

    Ik vind het geweldig 🙂

 3. Liesbethblogt 31/01/2022 at 12:01

  Ik kan me een boekje uit die tijd nog herinneren dus ja het blijft wel bij. Ik vind die eerste foto zo lief!

  1. Evi 03/02/2022 at 14:04

   Oh dankjewel voor het fotocompliment 🙂

 4. Katrien 20/02/2022 at 20:22

  Hier nog geen kleine lezertjes maar ik heb wel de AVI-boekjes van Spik en Spek in mijn kast staan aangezien ze een link hebben met de boeken van Marc de Bel! Een aanrader. 😉

Leave a Reply