5 doelen voor 2022
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

5 doelen voor 2022

Toen ik mijn doelen voor 2021 aan het reviewen was, maakte ik mij de bedenking dat 9 best wel veel was. En dat ik er voor dit jaar minder op mijn lijstje wou zetten. Vooral ook omdat mijn focus dit jaar anders ligt. Want ik werk dit jaar met een woord voor het jaar. Waar al verschillende doelen onder vallen. Maar uiteindelijk schreef ik toch een – weliswaar beperkt – aantal extra doelen op. Bij deze mijn 5 doelen voor 2022.

5 doelen voor 2022

Woord en doelen voor 2022

Vorig jaar volgde ik het Plan Self traject en daar kwam heel duidelijk naar voor waar ik de komende weken, maanden en waarschijnlijk zelfs jaren aan ga werken. Namelijk zelfliefde! Mezelf onvoorwaardelijk graag zien. Dat klinkt misschien heel banaal en vanzelfsprekend, maar dat is het voor mij absoluut niet. Doordat ik dit moeilijk vind, treden een aantal andere eigenschappen van mij heel sterk op de voorgrond. Dingen die ik liever anders zou zien. Maar goed, dankzij het Plan Self traject slaagde ik er in om hier doelen en concrete acties voor op te stellen. En zelfs een moodboard 😉 .

Ik zou dit jaar dan ook met een woord voor het jaar werken: zelfliefde. En de doelen en acties die daar onder vallen. En toen begon ik te twijfelen. Of ik nog wel bijkomende doelen voor 2022 zou opstellen. Want werken aan mezelf, dat is vaak ploeteren door de modder. En vergt dus heel wat energie. Tot ik een klik maakte. En me realiseerde dat ik wel een aantal extra doelen kan opstellen zolang die ofwel passen binnen mijn focus van zelfliefde. Of eerder dingen zijn die ik gewoon graag wil doen, zonder veel druk.

5 doelen voor 2022

Naast de grotere doelen en acties die ik dus staan heb voor zelfliefde, pende ik nog vier andere doelen neer. Het zijn dingen die ik heel graag wil doen. Die me energie geven. En waarschijnlijk onbewust ook wel gaan meehelpen aan dat grotere project rond zelfliefde.

 1. Deelnemen aan minstens 1 fotochallenge. En mijn beelden ook delen met de buitenwereld 🙂
 2. Maximum twee cursussen volgen
 3. Een nieuwe taal leren
 4. 5km joggen onder 35 minuten (en als het even kan onder 33 minuten)

In totaal levert dat dus 5 doelen op voor 2022. Waarvan die onder het grotere project zelfliefde de grootste uitdaging gaan vormen. Maar doordat ik daar heel concrete acties heb voor opgesteld, boezemen ze mij alvast wat minder angst in.

5 doelen voor 2022

Wat dan met jaarlijks terugkerende doelen?

Ik hoor je bij bovenstaande dan al denken: maar ga jij dan geen boeken meer lezen? Tuurlijk wel! Maar met dat verschil dat ik niet meer zoals de vorige jaren me een leesdoel ga opleggen. Wat meteen ook de reden is dat ik dit jaar mijn boeken eens niet ga bijhouden op Goodreads. Maar gewoon in mijn bujo.

En uiteraard streef ik nog steeds naar een maandelijkse date night met het lief. En een maandelijkse uitstap met Tuur. Maar dat zijn intussen een beetje vaste elementen van mijn maandelijkse routine geworden. Dus ook hier kleef ik dit jaar geen exact nummer op. Net als voor het sporten. Want die microbe heeft me zo goed te pakken, dat ik dat sowieso twee tot drie keer per week blijf inplannen.

Hoofdfocus voor 2022 zal dus zelfliefde zijn. In combinatie met een beperkt aantal andere doelen. Ik sta alvast te popelen om er met aan de slag te gaan!

Stelde jij ook een doelenlijst op voor 2022? Heb jij ook een woord voor het jaar?

19 Comments

 • Samaja

  Ik heb zo wel wat ideetjes en vage doelen in mijn hoofd, maar geen lijstje ofzo. Zelfliefde is een heel mooie focus! En iets dat ook voor mij niet zo evident is hoor, voor veel mensen een uitdaging denk ik.

 • Anne

  Het enige doel dat ik heb dit jaar, is proberen 1 dag op 2 te bewegen (wandelen of fietsen). Door het vele grijze weer sta ik al serieus achter. Maar het komt goed.
  Als het stof van onze verhuis wat gezakt is, komt er een nieuwe foto challenge. Ondertussen kan ik nog wat nadenken over vorm en inhoud 🙂 Maar het zal zeker weer een foto challenge zijn met weinig verplichtingen en genoeg tijd om na te denken over wat je wil doen. Wekelijks dus weer. (van dagelijks ga ik zelf ook dood, denk ik 😉 )

  • Evi

   Dat grijze weer nodigt echt niet uit he om buiten te komen. Dus hopelijk komt daar snel verandering in zodat jij je doel kan halen 🙂

   En heerlijk zeg dat er een nieuwe editie komt! Ik kijk er nu al naar uit, want vond die vorig jaar echt de max om te doen! En hoera voor wekelijks, want inderdaad dagelijks daar ga ik dood van 😉

 • Kelly

  Ik heb wel wat ideetjes, geen concrete dingen en zeker geen doelen. Vooral meer rusten en luisteren naar mijn lichaam. In feite dus ook een vorm van zelfliefde. Mooie focus heb je! Ongetwijfeld een hele uitdaging, het is niet iets dat vanzelf komt, hé. Ik wens je alvast heel veel succes!!

  • Evi

   Dankjewel! Rusten en luisteren naar je lichaam is absoluut ook een vorm van zelfliefde. En eentje die ik ook niet altijd makkelijk vind. Ik wens ook jou dus heel veel succes!

 • Annelies

  Ik denk dat het zeker niet slecht is om naast een woord van het jaar ook een aantal concrete doelen vast te leggen als die daarin passen. Want een woord van het jaar is ook maar een woord en soms heb je het gewoon nodig om iets meetbaar te hebben zodat je de vooruitgang ook ziet.

  • Evi

   Absoluut! Vandaar dat ik ook een mindmap heb met heel concrete doelen voor die zelfliefde. En dan deze extraatjes. Want ik ken mezelf: anders zie ik inderdaad geen vooruitgang en dan ga ik het veel sneller opgeven en laten liggen.

 • fieke

  Een heel mooi woord en focus voor dit jaar! Al zou het iets moeten zijn dat we door de jaren heen met ons blijven meedragen.
  Ik kijk al uit naar de beelden van de fotochallenge!
  Hier is er al een bescheiden lijstje, misschien dat ik er ook nog eens iets over deel op mijn blog. Maar hier is het net zoals bij jullie: veel dingen die ik graag wil doen, zitten al in een routine ingebakken. Die staan dan op mijn vision board.

  • Evi

   Ik hoop inderdaad wel dat niet enkel dit jaar is hoor dat ik er dingen rond ga doen, maar dat het inderdaad iets wordt wat ik door de jaren heen met me blijf meedragen (in positieve zin dan wel natuurlijk :-)). En alleen maar hoera voor routines en bescheiden lijstjes 😉 X

 • Mie kids

  Wat heb je een mooi woord gekozen! Zelfliefde is heel belangrijk, dat merk ik hier ook. Laat die foto’s maar komen, doe jij echt goed. Dat lopen lukt ook wel, gewoon rustig opbouwen. Succes!

 • zwartraafje

  Tot nu toe heb ik nog nooit met goede doelen of kernwoorden gewerkt maar zelfliefde zou zeker in aanmerking komen mocht ik dat wel doen. Het probleem is dat ik meestal al streng genoeg ben voor mezelf zonder me schuldig te voelen omdat ik een bepaald doel niet kan halen. Ik heb mijn Goodreads-challenge dit jaar dan ook heel laag ingesteld. Maar ga misschien wel proberen om enkele kleine zaken te noteren want alle kleine beetjes helpen ook hé.

 • Goofball

  Ik ben nieuwsgierig naar dat heel specifieke doel van 5 km in 35 min , maar liefst in 33 …Waarom is net dat getal zo bijzonder? Je kiest het wel heel precies, dus je hebt er duidelijk over nagedacht.

  • Evi

   Daar is inderdaad over nagedacht 🙂 Oorspronkelijk wou ik onder 35 minuten. En dat doel haalde ik begin januari per toeval al. Dus tijdens een van mijn trainingsessies met mijn personal trainer had ik het erover en gaf zij aan dat 33 ook haalbaar moest zijn. Eventueel zelfs 30, maar dat vond ik dan weer te ambitieus. Dus vandaar de 33 😉

 • Katrien

  Altijd leuk en boeiend om de doelen van iemand anders eens gezien! Mijn woord van 2022 is hetzelfde als dat van jou, weliswaar met een andere invulling :). Ik stelde een 22 voor 2022 op met lichtere, ontspannende doelen. En daarnaast stelde ik per ‘onderdeel’ in mijn leven nog een of meer doelen op. Ik ben verbaasd hoe goed die werken voor mij, ik heb er ook gewoon beter over nagedacht denk ik en de aanpak was duidelijk beter dan vroeger.

  • Evi

   Aanpak doet veel he 🙂 Misschien moet ik dat voor volgend jaar ook eens overwegen: een lijst met lichtere, ontspannende doelen en dan een paar specifieke voor specifieke onderdelen in mijn leven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *