meer boeken lezen
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Mijn doodgewone gewoontes en hoe ze voor rust zorgen

Doodgewone gewoontes, ik ben er fan van. Ze zorgen voor orde in de chaos. En creëren rust in mijn hoofd door mijn keuzestress te beperken. Kelly, Silke, Kelly en Josefien blogden al over hun gewoontes. Fascinerend om te lezen (en er tips uit te halen). Ze deden me ook nadenken over mijn doodgewone gewoontes. En ja hoor, enkele ervan deel ik graag met jullie.

Mijn doodgewone gewoontes:
 1. Elke ochtend gaat de wekker om kwart voor zes af en mag ik van mezelf 1 keer tien minuten snoozen. Het helpt me om rustig wakker te worden en dus zonder al te veel stress aan mijn dag te beginnen. Bovendien vind ik het zalig om gedurende die tien minuten nog even tegen het lief aan te kruipen.
 2. Mijn kleren leg ik de avond ervoor al klaar, net als die van Tuur. Die van mij selecteer ik uit mijn capsule wardrobe/project 333 (een systeem waarbij je drie maanden lang alleen kleren en accessoires draagt uit 33 nauwkeurig geselecteerde items). Geen keuzestress en onnodig tijdverlies meer ‘s ochtends!
 3. Mijn dag start ik steevast met een groot glas lauw water en een cracker. Beide op aanraden van een diëtiste. Het helpt om mijn spijsvertering wakker te maken en de tijd tussen opstaan en effectief ontbijten te verkleinen.
 4. Ik kan absoluut niet zonder koffie. Ontzeg me dat en ik ben de hele dag niet aanspreekbaar. Wij hebben een koffiezet die je kan programmeren en ik zet ‘s avonds alles al klaar. Tegen dat ik ‘s ochtends gedoucht heb dien ik alleen nog een mok uit de kast te nemen en koffie uit te schenken. Na de middag wissel ik koffie in voor thee en vermijd ik de nadelige effecten ervan op mijn nachtrust en maag.
  20170724_080513 (1)
 5. Ik sla zelden een ontbijt over. Tijdens de week bestaat mijn ontbijt voor 80% uit granola, fruit en Griekse yoghurt of sojamelk.
 6. Op maandag- en woensdagavond ga ik Tuur halen in de crèche. Die momenten staan ook genoteerd in mijn agenda en zijn zichtbaar voor collega’s. Helpt enorm voor als ze een vergadering willen inplannen 😉 Ik streef trouwens ook elke dag naar een inbox met minder dan 70 mails. Het lukt me niet altijd maar de dagen waarop ik er wel in slaag daalt er een gevoel van rust over mij heen.
 7. Elke donderdagavond eet ik bij mijn ouders. Ik pik Tuur dan op bij hen en mijn mama is zo lief om voor mij eten te koken. Meteen ook het uitgelezen moment om even bij te praten want wij gaan niet elk weekend op bezoek.
 8. Voor ik ‘s avonds het licht uitknip lees ik nog wat. Elke avond. Soms maar een paar pagina’s soms hele hoofdstukken. Werkt fantastisch om de gedachtestroom in mijn hoofd te laten stilvallen. Gaan slapen doe ik zelden na 22.30 u. Anders kan ik de dag erop gegarandeerd niet uit mijn bed.
  Lezen
 9. Mijn werkdag eindig ik elke dag met het to do lijstje voor de dag erop. Niet dat ik dat de dag nadien altijd netjes kan volgen hoor. Maar ik bepaalde wel al de grote prioriteiten voor die dag.
 10. Doorheen de dag streef ik ernaar om 2 liter water te drinken. Een liter voor de middag en een erna. Hoe ik dat bij hou? Met mijn waterfles 🙂 Ik weet hoeveel erin past en hoeveel ‘flessen’ ik moet drinken om aan die 2l te komen.
  20170620_212115
 11. Tijdens het weekend lees en schrijf ik blogs. In de week heb ik vaak ‘s avonds geen zin meer om de computer terug op te zetten. 70 tot 80% van de posts schrijf ik in het weekend en werk ik tijdens de week af. Superhandig om regelmatig iets te kunnen posten.
 12. Zondagnamiddag is mijn wekelijkse strijkmoment. Het lief gaat dan op stap met Tuur zodat ik rustig kan strijken. Toegegeven, het neemt wat tijd in beslag maar liever alles in 1 keer dan vaak kleine strijkjes verspreid over meerdere dagen. Wassen doe ik wel op weekdagen. ‘s Avonds programmeer ik de wasmachine en rond half zeven de volgende ochtend is de vuile was terug proper.
 13. Op zaterdagochtend stel ik een weekmenu samen met bijhorende boodschappenlijst. Zelf ga ik zelden naar de supermarkt. Die taak neemt het lief samen met Tuur op zich. Dat weekmenu volgen we niet altijd strikt. Maar het is wel een enorm rustgevend om niet elke dag te moeten nadenken over wat gaan we eten. En vervolgens naar de supermarkt te spurten net voor sluitingsuur.
 14. Ik drink zelden frisdranken. Vroeger kon ik niet zonder maar nu werken ze niet meer dorstlessend. En als ik aan de hoeveelheid suiker denk die erin zit duizel ik een beetje. Water met een smaakje daarentegen gaat er wel vlotjes in.
 15. Ontspannen doe ik regelmatig door een warm bad te nemen met een boek. Vervolgens slaap ik altijd als een roosje.
  Bad
 16. Ik kijk amper televisie maar volg als trouwe kijker weliswaar alle afleveringen van Thuis 🙂 Tja, iedereen heeft een guilty pleasure nietwaar 😉
 17. Mijn bril en ik, wij hebben een haat-liefdeverhouding. In het weekend draag ik zelden mijn lenzen. En ook ‘s avonds als ik thuiskom zijn mijn lenzen een van de eerste dingen die ik uitdoe. Ik probeer mijn ogen op die manier wat rust te geven en ontstekingen te vermijden.

Wat zijn jullie gewoontes om de dag ‘rustig’ door te komen en de keuzestress wat te beperken? 

*Uitgelichte afbeelding: Pexels

24 Comments

 • Sofie

  Hier nog een Thuis-kijker 🙂 Maar de laatste tijd vind ik sommige verhaallijnen beetje stom. *oops* Maar het blijft een leuke verstand op nul moment.

 • Nina

  Amaai zo vroeg opstaan! Niks voor mij.
  Ik heb heel weinig gewoontes merk ik als ik de jouwe lees.
  Kleren klaarleggen van mezelf en de kinderen, dat wel. En zoveel mogelijk het ontbijt klaarzetten de avond ervoor dat ook. En de oudste zijn boekentas klaarzetten de dag voordien, onmisbaar.

  Zou er beter wat meer hebben, zou wel voor wat rust kunnen zorgen.

  • Evi

   Ik ben sowieso wel een ochtendmens hoor in plaats van een avondmens. Dus vroeg opstaan gaat me beter af dan ‘s avonds heel laat door te trekken. Die gewoontes zorgen hier bij ons (en vooral voor mij dan) absoluut voor wat meer rust. Het blijft nog altijd wel hectisch en er zijn dagen waarop het helemaal de mist in gaat maar er zijn er ook waarop alles vlotjes gaat en dan heb ik nadien wel een *jeej we did it* gevoel 🙂

 • Samaja

  Een weekmenu gebruiken wij ook, zo’n gemak! En de dag voordien alles klaarzetten voor het ontbijt, dat geeft ons ‘s morgens de mogelijkheid om zo lang mogelijk te blijven liggen. De capsule wardrobe, dat heb ik dan weer niet echt in de vingers. Ik heb veel kleren, maar ik draag ze ook (bijna) allemaal. Routine en lijstjes helpen me om overzicht te houden, maar ik denk dat dit bij veel mensen zo is.

  • Evi

   Denk inderdaad ook wel dat routine en lijstjes heel wat mensen helpen 🙂 De meeste van mijn routines zijn eigenlijk standaarddingen hoor, absoluut geen rocket science, maar ze helpen wel om wat meer rust te brengen en een klein beetje orde in de chaos te scheppen.

 • misssexandthecity

  We hebben wat gewoontes gemeenschappelijk, maar zoals je hierboven al aangeeft, het geeft je structuur….en ik ben ook nog steeds fan van een capsule warderobe, ga hem wel wat moeten aanpassen, maar laat het een uitdaging zijn. En ik heb mijn ogen laten laseren en ik ben daar nog elke dag heel blij mee.

  • Evi

   Ze zorgen inderdaad voor structuur he die gewoontes. Had je daar geen schrik van om je ogen te laten laseren? Zelf zou ik dat heel graa willen laten doen maar heb er ergens wel wat schrik voor en zolang mijn ogen niet een beetje stabiel zijn mag het ook niet van de oogarts.

 • Lies

  Met snoozen ben ik tegenwoordig echt niet goed bezig, soms doe ik dat zelfs nog een half uur en blijkbaar is dat het slechtste dat je kan doen. Toch maar eens wat trainen.

 • zwartraafje

  Weekmenu’s vind ik geweldig. Ik denk dat ik er ondertussen al zo’n 14 jaar gebruik van maak en het helpt me enorm om minder vaak boodschappen te moeten doen én gevarieerder te koken. De 1 liter-flessen vanTupperware hielpen mij ook enorm toen ik nog braaf elke dag twee liter water begon. Die gewoonte zou ik terug moeten aanleren want ik ben het de afgelopen maanden verleerd.

 • Flavie

  Koffie is hier ook een must… en de laatste dagen merk ik dat ik meer en meer koffie nodig heb.
  En hier kijken we ook elke dag naar Thuis… ontspannende tv noem ik het 🙂

 • Lize

  Daar zitten wel goede tips bij.
  Ik sta iets vroeger op dan zou moeten maar dan kan ik nog 1 x snoozen en moet ik mij ‘s morgens niet haasten.

 • fieke

  De titel zegt alles hé: dat gewoontes voor rust zorgen. Ik heb ook heel wat rituelen. Ik ben een echt ochtendmens, en soms zou ik vroeger opstaan dan de wekker om nog even een kwartier in alle rust en stilte wat te kunnen lezen. Stilte: heerlijk vind ik dat…

  • Evi

   Oh die stilte is inderdaad heerlijk. Ik ben zelf ook absoluut een ochtendmens en doe dat soms ook, bewust vroeger opstaan om te kunnen genieten van die stilte 🙂

 • Delphine

  Jaja, toch een paar overlappingen. Alleen Thuis, sorry, interesseert me geen bal ? En die capsule kleerkast, chapeau zeg! De mijne puilt uit (te kleine kast hé ;)) en ik vind nog niets deftigs om aan te doen…

  • Evi

   Dat van die kleerkast had ik ook, tot ik er eens werk van maakte. Alle kleren die ik de afgelopen twee jaar niet had gedragen heb ik eruit gehaald. En dan ben ik beginnen selecteren. Toegegeven het kost eerst wat moeite maar nu geeft het me een enorm gevoel van rust.

 • Hilde

  Rust in de chaos, inderdaad. Structuur is nodig, het biedt houvast. In herkenning komen lezen Evi, hele interessante post waar ik veel van mezelf in herken.

 • Le petit requin

  Brr, opstaan om kwart voor zes… De eerste drie jaar van de univ moest ik dat doen en – avondmens dat ik ben – was dat echt wel horror 🙂 Chapeau dat jij maar 10 minuten snoozt! Ik geraak tegenwoordig met moeite nog op ‘s ochtends en snooze dus echt veeeel te lang…
  En dat van die bril, dat herken ik. Al ben jij duidelijk slimmer dan mij door je lenzen toch regelmatig uit te doen 🙂 Ik hield ze viel te lang in en zorgde daardoor voor krasjes op mijn ogen (die gelukkig wel weer verdwenen, maar toch, verschietachtig!).

  • Evi

   Dat ik een ochtendmens ben helpt gigantisch hard hoor 🙂 En die lenzen dat is deels ook uit ondervinding. Ik draag ze al heel lang en lette er vroeger ook niet goed op waardoor ik vaak wel eens een ontsteking of van die krasjes had.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *