misverstanden krachttraining vrouwen
Fitness

Drie misverstanden over krachttraining bij vrouwen

Een van de meest gehoorde opmerkingen als ik zeg dat ik drie keer per week ga fitnessen is “huh, maar jij ziet er niet uit als een bodybuilder”. Het moet absoluut een van de grootste misverstanden zijn die er bestaan rond krachttraining bij vrouwen. Maar er zijn nog wel zo een paar. En een aantal daarvan help ik hieronder graag de wereld uit.

misverstanden krachttraining vrouwen

Vrouwen en krachttraining: hardnekkige misverstanden

Je gaat er uitzien zoals een bodybuilder

Dit moet zowat een van de meest gehoorde misverstanden zijn. Dat je als vrouw door aan krachttraining te doen er gaat uitzien als een bodybuilder. Na anderhalf jaar zowat wekelijks minstens twee uur aan krachttraining te doen, kan ik je gerust stellen. Dat gaat niet gebeuren. Ik zie er bijlange nog niet uit als een bodybuilder. En heb ook een donkerbruin vermoeden dat dat op korte en zelfs lange termijn niet meteen gaat gebeuren. Want om dat als vrouw te bewerkstelligen moet je al heel wat doen. Onze genen en hoeveelheid testosteron laten dat namelijk niet meteen zomaar toe.

Je verliest er gewicht door

Ja en neen 🙂 Ik ben er inderdaad gewicht door verloren. Maar dat komt omdat ik aan krachttraining deed en doe in combinatie met cardio. En vooral ook omdat ik mijn eetpatroon stevig veranderde nadat ik er dankzij mijn diëtiste achter kwam dat mijn lichaam gluten en zuivel niet zo fijn vindt. Het is vooral die combinatie die ervoor zorgde dat ik effectief best wel wat gewicht kwijt ben.

Maar van pure krachttraining op zich ga je niet meteen noodzakelijk een verschil in getal zien op de weegschaal. Al was het maar omdat je normaal gezien wel wat meer spiermassa – en dus een strakker lichaam – gaat krijgen. En spiermassa die weegt meer dan vetmassa. Dus panikeer niet meteen als je het getal op de weegschaal omhoog ziet gaan.

Derde misverstand over krachttraining bij vrouwen: no pain no gain

Ook dit is een hardnekkig misverstand dat er bestaat over krachttraining. Maar eigenlijk ook sporten in het algemeen. Namelijk dat als je de dag(en) nadien geen spierpijn hebt, je training niet zwaar genoeg was. Wat uiteraard voor geen meter opgaat. Zelf heb ik zelden spierpijn de dagen na een training. Maar dat neemt absoluut niet weg dat mijn trainingen niet intens of zwaar genoeg zijn. Integendeel zelfs.

Feit is dat ieder lichaam anders reageert op beweging. Waardoor spierpijn geen graadmeter kan zijn van hoe goed of intensief je training was. Bovendien mag je ook niet vergeten dat routine ervoor zorgt dat je minder snel spierpijn zal ervaren. En dat spierpijn daarnaast ook een teken kan zijn van een nakende blessure of overtraining.

Welke misverstanden ken jij nog over krachttraining bij vrouwen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *