juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

Een nieuwe hardlooproute maken? Zo doe je dat!

Toen ik een poosje terug begon te trainen voor dat ambitieuze hardloopdoel, werden mijn afstanden langer. En diende ik regelmatig een nieuwe hardlooproute te maken. Hoe ik dat aanpakte geef ik je graag in onderstaande blogpost mee.

nieuwe hardlooproute maken

Nieuwe hardlooproute maken: tips en tricks

Als je net als ik voor een specifieke afstand aan het trainen bent, dan zal je merken dat geleidelijk aan je trainingen langer duren. En de afstand die je dient te lopen langer wordt. Wat betekent dat je zo nu en dan een nieuwe hardlooproute dient te maken. En daar bestaan een aantal manieren voor. Tijdens het trainen voor mijn 20km testte ik er enkele uit.

Extra afstand breien aan je huidige hardlooproute

Voor ik voor dat ambitieuze hardloopdoel begon te trainen liep ik zo nu en dan 5km in de buurt van waar we wonen. En dat was best handig. Want voor de korte afstanden die ik diende te lopen, volgde ik gewoon min of meer die route.

Maar ook voor de net iets langere afstanden deed ik beroep op die route. Als ik bijvoorbeeld 7km diende te joggen, breidde ik aan mijn bestaande route 2km. Eenvoudigweg door bijvoorbeeld een paar straten verder in te slaan. En op die manier mijn route wat langer te maken.

Nieuwe hardlooproute maken met RunnerMaps

Alleen werkte bovenstaande trukje niet echt van zodra ik echt wel wat langere afstanden moest beginnen lopen. Of het moest zijn dat ik dezelfde route een paar keer liep. Maar dat vind ik zelf niet zo fijn. En dus ging ik op zoek naar andere manieren om een nieuwe hardlooproute te creeren.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik uit bij RunnerMaps. Het handige van die website is dat je op een kaart een route kan uitstippelen door eenvoudig te klikken op het startpunt. En vervolgens op nieuwe punten op de kaart te klikken. Je ziet meteen ook hoe lang je route is. Maar je kan er ook routes van anderen op zien als ze die openbaar gemaakt hebben. Voor mocht je inspiratie zoeken.

Tijdens het hardlopen volg je de route ofwel via je mobiele telefoon op de website. Of je kan een GPX-bestand download en dat vervolgens naar je sporthorloge verzenden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je sporthorloge het lezen van dergelijke bestanden ondersteunt.

nieuwe hardlooproute maken

Garmin Connect

Naast RunnerMaps heb ik ook enkele looproutes met Garmin Connect gemaakt. Technisch gezien heet het daar ‘Koersen’. Maar het principe is hetzelfde als bij RunnerMaps. Op de kaart begin je door een startpunt aan te klikken. En vervolgens plan je je route verder door op nieuwe punten te klikken.

Wat ik dan wel weer een voordeel vond bij Garmin Connect is dat naast afstand je hier ook meteen kan zien hoeveel stijging en daling er in je route zit. En ik kon de route meteen naar mijn sporthorloge verzenden.

Andere tools om nieuwe hardlooproutes te maken

Bovenstaande drie heb ik regelmatig gebruikt tijdens mijn trainingen. En ook de komende tijd ga ik er nog verder regelmatig gebruik van maken.

Maar tijdens mijn zoektocht kwam ik ook nog op volgende tools uit om een nieuwe hardlooproute te maken:

De meeste van bovenstaande websites en tools werken op gelijkaardige manieren als Garmin Connect en RunnerMaps. Maar omdat ik zo tevreden was van die twee, heb ik de andere (nog) niet getest. Maar wie weet komt dat wel tijdens een van mijn volgende looptrainingen 😉 .

Hoe maak jij nieuwe hardlooproutes?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *