Hardlopen

Wat ik leerde uit de eindejaarscorrida

De allerlaatste dag van 2017 sloot ik sportief af. Ik nam namelijk samen met collegablogster Julie deel aan de eindejaarscorrida in Leuven. Een superfijne ervaring en leuke manier om Leuven eens van een andere kant te leren kennen. Maar ik leerde er ook enkele lessen uit die ik graag met jullie deel.

1. Voorbereiding is key

De voorbije weken ging ik dankzij de Start 2 Run uitdaging – Het Fitste Netwerk –  regelmatig joggen. En slaagde ik er zelfs in om die 10 kilometer te halen. Qua mentale boost en voorbereiding kan dat absoluut tellen. Zeker als je weet dat ik voor de eindejaarscorrida wijselijk opteerde voor 8 kilometer. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dus wel dat ik die 8 km zou aankunnen.

De week voor de eindejaarscorrida liep ik trouwens nog 1 keer 8 kilometer, maar voor de rest stonden er enkel korte loopjes op het programma. En de dag ervoor ging ik zelfs helemaal niet meer lopen. Ik dronk wat meer water dan gewoonlijk gedurende de week en ging de avond ervoor op tijd naar bed. Zodat ik fris, monter en zonder spierspijn aan de start kon verschijnen.

Ook de avond voor de corrida bereidde ik me al voor. Sportkledij werd netjes klaargelegd, net als mijn borstnummer, een flesje water en een kleine portefeuille waar ik enkel het hoogst noodzakelijke (rijbewijs, identiteitskaart, mijn bankkaart en wat centjes) in stak. Dit alles zorgde ervoor dat ik de ochtend van de eindejaarscorrida niet meer wanhopig alles bij elkaar moest gaan zoeken. En dus rustig kon ontbijten en richting Leuven kon vertrekken.

Start-corrida-deel-2

2. Zoek een loopmaatje om samen aan de wedstrijd te beginnen

Iets wat mij enorm goed geholpen heeft: weten dat ik niet alleen aan de start moest verschijnen. Ok, technisch gezien verschijn je nooit alleen aan de start van zo een evenement. Maar toch, doordat ik had afgesproken met Julie kon ik niet anders dan zelfs op die druilerige en vooral erg winderige ochtend mijn loopschoenen aan te trekken en me richting Leuven te begeven. Ook altijd fijn trouwens om wat te kunnen kletsen tot aan de effectieve start. En nadien samen te lachen om de fles wijn die we cadeau kregen in plaats van een medaille 😉

Loopmaatjes

3. Check het weerbericht maar hou ook rekening met je loopomgeving

Iets wat ik maar half gedaan had. Dat weerbericht had ik wel degelijk gecheckt. En mijn kledij daar ook op afgestemd. Windstopper en regenjas zouden het worden! Alleen had ik geen rekening gehouden met de locatie waar ik zou gaan joggen: de stad. Tussen gebouwen, waar het sowieso al wat warmer is en minder winderig dan tussen de velden, waar ik normaal loop. Gevolg: ik had het best wel warm en soms een beetje te warm tijdens het joggen. Volgend jaar dus toch maar een laagje minder aandoen me dunkt 😉

4. Verken het parcours op voorhand

Iets wat ik niet gedaan had 🙂 Wat in mijn voordeel pleit: ik vond nergens echt een degelijk plan van het parcours. Het plannetje dat bij mijn borstnummer stak gaf enkel aankomst aan (zelfs naar start moest ik zoeken). En op de website was enkel een obscuur plan dat uit de jaren ’60 leek te komen te vinden. Maar goed, Leuven, hoe moeilijk kon het zijn? Bleek dat we toch langs enkele stukken Leuven kwamen die ik nog niet gezien had. Ik wist trouwens ook niet dat je in Leuven flink bergop kan gaan. Of evenmin dat er zoveel kasseien liggen. Volgende keer dus misschien toch maar proberen om wat meer te weten te komen over het parcours.

Muurtje-lopen

5. Loop je eigen tempo

Een tip die ik gelezen had bij collegablogster Heidi en waar ik me hard aan heb proberen te houden: je eigen tempo lopen en niet te snel starten. Als je alle andere joggers ziet starten is het gevaar groot om samen met hen snel te starten. Ik probeerde heel bewust om me niet te veel aan te trekken van al die joggers die me voorbijstaken. In het begin leek het daardoor wel alsof ik bij de allerlaatsten liep maar vanaf kilometer vier zag ik regelmatig joggers stappen of even naar adem happend aan de kant staan. En kon ik ze voorbij lopen.

Iets wat mij trouwens enorm hielp om mijn eigen tempo aan te houden: mijn Ipod. Niet meteen erg sociaal, maar wel erg handig! Ik had op voorhand een playlist samengesteld. En daar de voorbije weken ook met gelopen, zodat ik perfect wist welk liedje wanneer kwam. Door naar mijn muziek te luisteren kon ik me beter focussen op mijn tempo en ritme. En die 8 kilometer uitlopen!

eindejaarscorrida-finish-2

6. Spot de fotograaf

Ik was zo gefocust op mijn lopen en mijn eigen tempo aanhouden dat ik dit totaal niet gedaan heb. Resultaat: niet al te veel foto’s van mijn sportieve prestatie. En diegene die er zijn daar sta ik nu ook niet bepaald flatterend op 😉 Bij een volgend loopevenement ga ik wel in mijn achterhoofd proberen te houden dat er fotografen langs het parcours staan. En als ik er eentje spot misschien toch proberen om wat meer in beeld te lopen, te glimlachen en een duimpje op te steken.

7. Geniet ervan

Ik heb daarnaast vooral ook geprobeerd om de eindejaarscorrida als een laatste training van 2017 te zien en ervan te genieten. Het is eens iets anders, om door de binnenstad van Leuven te kunnen joggen, samen met tal van andere mensen. Er hing ook een uitgelaten sfeer, met muziekbands langs het parcours. En tal van supporters, die zelfs als ze je niet kennen ook jou aanmoedigen. Wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar in 2018 🙂

Wijn-ipv-medaille

Deden jullie ooit al mee aan loopwedstrijd? Welke lessen trokken jullie daaruit? 

22 Comments

 • Samaja

  Proficiat met je mooie prestatie! Lopen is mijn sport niet, dus ik zal nooit aan zo’n wedstrijd meedoen denk ik. Maar ik zou wel graag supporteren, want mijn man wil zich heel graag eens voor zoiets inschrijven.

  • Evi

   Dankjewel 🙂 Ik kan het je man alleen maar aanraden, is echt een hele fijne ervaring. En zeker als je supporters langs het parcours hebt staan!

 • Lize

  Goed gedaan! Een vriendin van mij die in Hasselt woont en al verschillende keren heeft meegelopen met de corrida, vindt Leuven een moeilijke stad door al die kasseien, bergop etc. Ik hoop ook ooit eens mee te lopen met de corrida.

  • Evi

   Dankjewel! Ja op de een of andere manier herinnerde ik me die kasseien niet echt meer uit mijn studententijd. Het is een hele leuke loop om te doen, dus misschien volgend jaar samen lopen? 😉

 • Hilde

  Je hebt er duidelijk een hele leuke ervaring aan overgehouden en wat een goede voorbereiding! Lijkt me leuk voor andere lopers die tips dus een dikke plus daarvoor. Zelf houd ik het op yoga want laat lopen nu net iets zijn dat ik op doktersbevel niet meer mag doen (ivm twee hele zwakke knieën). Maar doe jij maar rustig verder, gewoon doen waar je je goed bij voelt is nog altijd het beste 😉

  • Evi

   Oh dankjewel, wat een fijne feedback! Ik heb er inderdaad enorm van genoten 🙂 En het is wat je zegt: je moet vooral doen waar je je goed bij voelt. Voor de een zal dat joggen zijn, voor de ander yoga en voor nog iemand anders misschien zwemmen. Belangrijkste is vooral dat je er plezier aan beleeft 🙂

 • Chez Julie

  Spot de fotograaf: daar moet ik volgende keer ook op letten. Nooit geweten dat ik zo kwaad kon kijken tijdens het lopen ? ‘t Was plezant, op naar de volgende gelegenheid!

 • Katrien

  Ik heb ooit Dwars door Hasselt gelopen. Maar slechte herinneringen aan (uitgemaakt door een vrouw van 65 omdat ik in haar weg liep). Dus sindsdien nooit meer gedaan. Al zou ik graag nog eens de Momumentenrun. Dwars door Hasselt of de Bokrijkrun lopen. Misschien dit jaar toch maar gewoon eens doen.

  • Evi

   Wat jammer zeg dat je er zo een nare herinneringen aan overhoudt. En foei voor die dame, is niet zo netjes gedrag! Maar inderdaad, misschien dit jaar nog eens een nieuwe poging ondernemen? Ik duim dat als je meedoet het je enorm gaat bevallen 🙂

 • Leen

  Ik vond die muziekbands onderweg ook erg fijn, hielp de motivatie wel weer wat naar boven! Het was mijn eerste keer met zoveel bergop toen (2016-editie dus hé), dat was zwaaaar afzien. En dat van dat snel starten ja, die eerste kilometer moet de snelste uit mijn loopcarrière geweest zijn – eer ik doorhad dat ik veel te snel aan ‘t gaan was, aiai. Misschien dat ik volgend jaar wel weer meeloop!

  • Evi

   Die muziekbands helpen je inderdaad echt wel he. En laat zeker maar weten mocht je zin hebben om dit jaar deel te nemen. Wie weet lopen we hem dan samen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *