vegan
Persoonlijk verhaal

November = Try Vegan maand

Van 1 tot en met 30 november organiseren Eva VZW en BE Vegan voor de 4de keer Try Vegan. Een campagne waarbij ze je een maand lang willen inspireren om plantaardig te eten. En ook deze keer neem ik deel. Met een stevig plan van aanpak 🙂

Thuis eet ik al vrij vaak vegetarisch. De smaak van vlees kan me namelijk al een hele poos niet echt meer bekoren. Maar zo nu en dan staat er hier wel nog vis op het menu. En ook zuivelproducten en kaas, daar ben ik verkikkerd op.

Maar plantaardig eten kan me ook absoluut bekoren. Zeker de gerechten die ik in het verleden al uit een aantal vegan kookboeken klaarmaakte (hier, hier en hier). En dus neem ik in november nog eens deel aan Try Vegan.

vegan
Try Vegan?

Try Vegan is een campagne van Eva VZW en BE Vegan. En wil je gedurende een hele maand inspireren om plantaardig te eten. Let wel: inspireren. En dus niet verplichten. Lukt het je een keertje niet, dan is dat helemaal geen ramp.

In het verleden nam ik al eens deel. Maar met wisselend succes. Want ik merkte dat ik niet altijd evenveel inspiratie had voor gerechten. En doordat ik geen duidelijk plan van aanpak had kwam ik wel eens tegen dat ik geen degelijke vervangingsproducten vond of in huis had. Met als gevolg dat ik er niet altijd in slaagde om vegan te eten.

Mijn plan van aanpak

De afgelopen maanden was ik echter het boek “Hoe overleef je?” aan het lezen. En dat zorgde hier toch wel voor een kentering. Het opende niet alleen op bepaalde vlakken mijn ogen. Maar deed ook mijn zin naar veel dierlijke producten afnemen.

En dus vond ik deze nieuwe campagne het ideale moment om eens te kijken of ik toch niet eens een maand lang volledig plantaardig zou kunnen eten. Met een stevig plan van aanpak dit keer. De starterskit werd hier al gedownload. Ik maakte een lijstje van winkels waar ik lekkere vervangproducten kan kopen. En ook mijn vegankookboeken werden al uit de kast gehaald! Ik ben er dus helemaal klaar voor 🙂

Nemen jullie deel aan Try Vegan? Eten jullie al vegetarisch en/of veganistisch?

23 Comments

 • Kris10

  Ik probeerde het een aantal jaren geleden eens. Maar kaas en melk laten vind ik echt moeilijk. Ik vond nog geen lekkere alternatieven. Wat zijn jouw tips daar? Succes alvast!
  Ik koop alvast aandelen van Alpro Soya 🙂

  • Evi

   Ik heb nu in de winkel een aantal verschillende soorten vegankaas gekocht die ik eens ga uitproberen. Ik hou je op de hoogte van mijn bevindingen 😉 En qua melk en yoghurt ben ik de varianten van Alpro aan het uitproberen en die met kokos bevalt me alvast keigoed.

 • Samaja

  Ik eet zeker niet alles dagen vlees, en nooit vis (want dat lust ik niet), maar ik ben nogal gesteld op kaas en melkproducten, een lekker eitje af en toe… Ik zie het dan ook niet zitten om vegan te eten. Maar chapeau voor diegenen die het wel willen proberen. Veel succes in elk geval!

  • Evi

   Dankjewel! Kaas- en andere melkproducten gaan hier ook de grootste uitdaging vormen. Yoghurt en melk heb ik alvast enkele lekkere varianten gevonden. Kaas, daar waag ik me deze week eens aan 🙂

 • fieke

  Je hebt alvast enkele geweldige kookboeken klaar liggen!
  Ik ben jarenlang heel strikt vegan geweest, maar dat strikte is er al eventjes af. Volledig vegetarisch eet ik altijd wel, en zo vegan mogelijk. Bakken doe ik altijd volledig plantaardig.
  Voor mij werkt dit evenwicht veel beter dan volledig vegan zijn.
  Als je nog tips wil, laat maar weten! 🙂

  • Evi

   Ik wil het eens een maand proberen volledig vegan, maar ik denk dat ik daarna wel terug overschakel naar vegetarisch met zo vegan mogelijk. Maar niet 100% vegan, want dat is inderdaad wel een grote uitdaging (merk ik al na 2 dagen :-)).

   Ik heb inderdaad wel nog wat vragen, dus ik mail je binnenkort eens 😉 En die tips, die mogen altijd mijn richting uitkomen! X

 • Villasappho

  Ik heb redelijk lang geen vlees gegeten maar ben weer begonnen door 2 dingen. Koken heb ik altijd al een hekel aan gehad en al dat speciale gedoe was ik beu. Ik heb me voor en na een jaar laten testen en al mijn waardes waren prut zo erg dat ik aan de pillen moest. Ik eet nu alleen kip kalkoen en af en toe rund en al mijn waardes zijn weer goed. Zonder pillen dus. Ieder zijn ding maar ik begin er niet meer aan.

  • Evi

   Je moet inderdaad vooral doen waar je je goed bij voelt he. Ik wil het een maand wel eens een kans geven, maar ik merk na 2 dagen toch wel dat het een uitdaging is. Benieuwd na wat dat na een maand gaat geven!

 • Sofie

  Oh wat fijn dat je meedoet! Ik eet nu sinds maart volledig vegan, maar voor mij is dat heel makkelijk omdat ik niet zo gek ben op kaas, melk en eieren.

 • Céline

  Ik heb er zelfs nog nooit van gehoord! Misschien iets voor volgend jaar. Ik eet af en toe vegetarisch maar veel minder dan gehoopt. Ik denk dat het een gewoonte is om standaard vlees of vis aan te kopen… Benieuwd naar hoe je het stelt!

  • Evi

   Oh wat knap zeg! Ik ben niet helemaal zeker dat ik het hierna ook voor 100% ga volhouden, maar ik merk toch wel enkele positieve resultaten dus ik denk er wel over na.

 • Delphine

  Toen ik het thuis voorstelde om mee te doen werd het idee niet al te warm onthaald ? Maar ik probeer wel sowieso meer vegetarisch en af en toe vegan te eten. Deze actie inspireert me ook. Maar meteen elke dag is te drastisch. En die lekkere kaas en eitjes kan ik toch moeilijk laten hoor ?

  • Evi

   Ik ben thuis ook de enige die meedoet hoor 🙂 Het idee alleen al dat Tim & Tuur geen vlees zouden mogen eten deed hen huiveren 🙂 Ik moet wel toegeven dat ik kaas & eitjes toch ook wel moeilijk vind. Net als op restaurant gaan.

 • Vero

  Ik kom nog niet verder dan een paar dagen in de week vegan. Je leest en hoort zoveel, maar wat is nu precies de waarheid? Dat Game Changers verhaal, daar zit ook zeker wat in, maar het is weer maar één deel van het plaatje. Omdat we sowieso te veel eten, te veel vlees, te veel toevoegingen, en alle voedingsmiddelen verziekt zijn. Je zou alles zelf in de hand willen hebben…
  Ik houd het dus voorlopig bij alles minderen, behalve de afwisseling! Lekker veel groente, paddenstoelen, noten, vezels, dan is het prima te doen. Wil alleen m’n vis niet missen, dat is zo heerlijk…

  • Evi

   Vreemd genoeg heb ik het niet zo moeilijk om vis achterwege te laten. Kaas en eitjes daarentegen. Dus ja het is een fijne challenge om eens bij je eetgewoontes en consumptie stil te staan maar ik denk dat wat jij doet alles wat minderen ook zeker en vast al een hele goeie stap is!

 • Leen

  O zo fijn dat je meedoet! Mij heeft één van de vorige try vegans me alleszins heel goed op weg geholpen. Als je nog een kookboek zoekt, met makkelijke én kindvriendelijke recepten, kan ik je Honger! van Mme. Zsazsa aanraden. Is veggie maar bij bijna elk recept staan tips om het gerecht te veganiseren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *