Boeken & leestips

Ongelezen boeken #1

Net als vorig jaar neem ik ook dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Toen nam ik me voor om zoveel mogelijk van mijn ongelezen boeken voor de challenge te gebruiken. Een plan waar ik verre van in slaagde. En dus dit jaar opnieuw boven water wil halen! Samen met een nieuw leesdoel. Benieuwd naar hoe ik dat ga aanpakken?

Ongelezen boeken

Er stonden vorig jaar heel wat ongelezen boeken in mjin boekenkast. En dus vatte ik het plan op om eerst die boeken te lezen in plaats van nieuwe boeken te kopen. Iets waar ik niet echt in slaagde, maar uiteindelijk viel het aantal nieuwe boeken dat ik vorig jaar kocht al bij al nog goed mee. Hoe het dan komt dat ik minder van mijn eigen boeken las dan gepland? Wel ik (her)ondekte samen met Tuur de bibliotheek. Maar goed, dit jaar onderneem ik dus opnieuw een verdienstelijke poging. Want er staan toch nog wat te veel ongelezen boeken in mijn boekenkast.

Overzicht ongelezen boeken

 1. Ga niet naar Canada – Evelien De Vlieger
 2. Bring up the bodies – Hillary Mantel
 3. The lady in the tower – Alison Weir
 4. Fall of Giants – Ken Follet
 5. Het geluid van de nacht – María Dueñas
 6. Here I am – J. Safran Foer
 7. The Luminaries – Eleanor Catton
 8. De nacht der tijden – Antonio Muñoz Molina
 9. The stranger’s child – Alan Hollinghurst
 10. Blood & beauty – Sarah Dunant
 11. A man in love – Karl Ove Knausgaard
 12. A place of greater safety – Hillary Mantel
 13. The six wives of Henry VII – Alison Weir
 14. Winter’s tale – Akiva Goldsman
 15. World without an end – Ken Follet
 16. The Goldfinch – Donna Tartt
 17. The Chronicles of Narnia – C. S. Lewis
 18. Three sisters, three queens – Philippa Gregory
 19. Les Misérables – Victor Hugo
 20. Anna Karenina – Leo Tolstoy
 21. De begraafplaats van Praag – Umberto Eco
 22. Ace, King, Knave – Maria McCann
 23. Het land van belofte – Christiane Gohl
 24. De toren – Uwe Tellkamp
 25. To the end of the land – David Grossman
 26. Water for elephants – Sara Gruen

Of ik ze allemaal ga kunnen gebruiken voor de Verbeelding Book Challenge, daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar als ik er eentje van lees, kan hij sowieso wel al meetellen voor mijn Goodreads Reading Challenge want daar wil ik dit jaar 35 boeken voor lezen!

Hoe probeer ik om dat leesdoel te halen?

Vorig jaar las ik uiteindelijk 40 boeken. Niet slecht vind ik zelf 🙂 Zeker als je weet dat ik een veeleisende job heb, een klein kindje en ook nog andere hobby’s beoefen zoals joggen. Maar dankzij mijn deelname aan de Verbeelding Book Challenge en door mezelf een doel te stellen op Goodreads slaagde ik er wel in om zoveel boeken te lezen. Toegegeven, dat ik een competitiebeest ben speelt hier natuurlijk ook wel een rol in. En dus heb ik voor mezelf dit jaar opnieuw een doel bepaald: 35 boeken.

Daarnaast is ook mijn e-reader een enorm grote hulp. Sinds ik hem zowat drie jaar geleden cadeau kreeg ben ik geleidelijk aan veel meer boeken daarop gaan lezen. Want het geeft me toch net iets meer vrijheid dan een papieren boek. Zo kan ik bijvoorbeeld op doodse momenten – terwijl ik aan het wachten ben bij de dokter, tandarts, … – wat lezen. Maar ook ‘s nachts heb ik al heel wat aan mijn e-reader gehad. Als ik niet kan slapen of midden in de nacht wakker ben omdat ik aan het piekeren ben, neem ik tegenwoordig mijn e-reader en lees ik wat. Want dat helpt me om terug rust in mijn hoofd te krijgen en in slaap te vallen. Het belooft hier trouwens een erg druk jaar te worden, zowel privé als professioneel, dus ook dit jaar gaat mijn e-reader stevig gebruikt worden!

Tot slot kijk ik ook veel minder televisie. De laatste maanden was er sowieso al weinig boeiends te zien. En de programma’s die ik wou zien, nam ik op en bekeek ik wanneer ik daar zin in had. Vorig jaar nestelde ik me dus regelmatig ‘s avonds met een goed boek in de zetel of bed en las ik in plaats van aan de buis gekluisterd te zitten. Ook dit jaar wil ik dat opnieuw proberen. Want ik haal uit een boek zoveel meer dan uit televisie kijken. Bovendien lees ik sowieso elke avond wat voor ik ga slapen. Ik heb namelijk al een hele poos terug ontdekt dat het me helpt om rustig te worden. En dus een betere nachtrust te hebben.

Nu maar duimen dat het goedkomt met die reading challenge & vooral dat mijn voorraad ongelezen boeken gaat slinken 😉

Hebben jullie een van bovenstaande boeken al gelezen? Hoe zit het met jullie voorraad ongelezen boeken? Extra tips om meer te lezen zijn ook altijd welkom 🙂 

25 Comments

 • Annelies

  Ik koop eigenlijk niet zo massaal veel boeken, leve de binliotheek. Ik heb er wel nog een paar ongelezen liegen, maar de oudste is van zo’n 2 maanden geleden en die is bewust blijven liggen omdat ik eerst de challenge van vorig jaar wou afmaken.

 • Lize

  Ik ben gestopt met boeken kopen maar ik heb er de voorbije jaren echt wel heel veel gekocht. Ik denk dat ik nog meer dan 200 ongelezen boeken heb :O Ik zit ‘s morgens en ‘s avonds 8 minuten op de trein en ook al is die tijd maar zo kort, ik lees dan. En ook die (paar) minuten wanneer ik op de trein wacht.

  • Evi

   Oh daarvoor zou ik heel graag met de trein naar het werk willen gaan. Je hebt sowieso tijd om te lezen. Mochten die vertragingen nu eens wat beter meevallen he 😉

 • Hilde

  Wat jouw leeslijstje betreft. ‘Liefde’ van Karl Ove Knausgard vond ik zeker zeer de moeite. En van Sarah Dunant is ‘De geboorte van Venus’ een aanrader. Beiden las ik ikv de Verbeelding Book Challenge editie 2016, het jaar waarin ik ook + 40 boeken las. Dit jaar zit de leesflow er alvast opnieuw goed in. Ik zal er maandelijks een update rond posten. Van lezen ‘s nachts ben ik dan wel afgestapt omdat dit me toch wakker hield heb ik gemerkt. Hier nog heel veel ongelezen boeken, al zal daar zeker nu verandering in komen. Verder vind ik leestips van anderen ook een stimulans, of het nu verbonden is met- of losstaat van een challenge. Ik maak daar geen onderscheid in. Lezen houdt me ook meer weg van het (televisie)scherm, wat ik zeker positief vind 🙂

  • Evi

   Leestips van anderen zijn ook voor mij inderdaad een absolute stimulans! En wat fijn dat je maandelijks een update gaat posten. Kom ik sowieso met veel plezier lezen 🙂

 • Inge | The Belgian Reviewer

  Je wil niet weten hoeveel ongelezen boeken ik heb… ik probeer op alle mogelijke manieren dan ook nog aan nieuwe boeken te geraken. Je kan wat mij betreft nooit genoeg boeken hebben :-). Ik vind 40 boeken echt wel goed gelezen. Ik heb er 65? gelezen en ik bestempel mezelf als een boekenworm ;-). Veel succes dit jaar ook!

 • gerhilde maakt

  5 is een ideaal vakantieboek, 6 is iets steviger, maar die is het zeker waard. Ik kijk al jaren geen televisie meer, maar ik geraak toch niet aan 40 gelezen boeken, moet ik toegeven. Ik lees ook niet elke dag, dat is eigenlijk wel een goede gewoonte. Veel leesplezier!

 • Katrien

  Ik heb zo’n 100 ongelezen boeken liggen. Maar ik heb me voorgenomen om dit jaar geen boeken te kopen en dus die stapel wat weg te werken. Dus ik hoop ook dat er veel zijn die in aanmerking komen voor de Verbeelding Book Challenge!

 • Flavie

  Ik heb hier ook een kast vol ongelezen boeken staan… zonde! Maar zolang ik het niet kan laten om naar de bib te gaan, zullen ze ongelezen blijven vrees ik.

 • Samaja

  Wij hebben ook al behoorlijk wat ongelezen boeken verzameld, dus is er thuis een boekenstop gekomen en gaan we weer vaker naar de bib. En ik vraag vaker een boek of een bon van bol.com als cadeautje, waarmee ik dan een e-book kan kopen. Dan voel ik me toch minder schuldig, als ik er zelf geen geld meer aan geef 🙂

 • Sofie

  Ik heb niet zoveel ongelezen boeken in mijn kast staan, maar er staan er zeker een aantal tussen die ik graag wil lezen. Maar ik geef altijd voor aan aan de VBC en als die boeken er niet in passen, dan blijven ze helaas staan. En ik wil toch graag voor elk puntje een ander boek lezen. ‘s Avonds meer gaan lezen zou ik beter doen ipv te lang naar series kijken op mijn laptop.

 • zwartraafje

  Doordat ik het vaak rustig aan moet doen en niet kan gaan werken lees ik vrij veel boeken. Vorig jaar las ik er 102 en dat aantal lag lager dan de voorbije jaren. Ondanks dat vaak lezen – of misschien wel net daardoor – heb ik ondertussen een groot aantal ongelezen boeken verzameld. Bibliotheekbezoekjes heb ik de afgelopen jaren al enorm teruggeschroefd en ik lees ondertussen ook een pak minder recensieboeken. Hierdoor hoop ik dat aantal (iets meer als 160 als ik me niet vergis) wat naar beneden te krijgen. Het wordt ongetwijfeld nog een hele klus maar gelukkig wel één die ik met plezier doe.

 • Leen

  Ik (her)ken bijna geen boeken van je lijst. En zoveel Engels! Ik zou dat ook willen kunnen maar zodra het geen gewone roman meer is, struikel ik te vaak over moeilijke beschrijvingen en woorden. Ik heb nog een hele lading ongelezen boeken in mijn kast, waarvan ik dit jaar 40 plan te lezen – dat was tenminste mijn eerste doel, tot ik ze dus eens ging tellen, want nu lijkt het wel erg veel aangezien ik tussendoor ook nog naar de bib ga. We zullen zien hoe ver ik raak 😉

  • Evi

   Ik lees veel liever in het Engels dan in het Nederlands, maar daar zitten mijn studies voor een groot deel tussen hoor. Voorlopig gaat het hier ok met die ongelezen boeken, maar het jaar is nog lang he 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *