Work-outs at home

Over mijn sportieve prestaties van de afgelopen weken

Jullie konden het hier al lezen: ik was voor de zoveelste keer gestart met joggen en gebruikte hiervoor de vernieuwde Start 2 run app. Maar hoe zit het nu eigenlijk na al die weken met mijn sportieve prestaties? Wel, hieronder krijgen jullie een uitgebreide update van alle sporten die ik de afgelopen weken beoefende.

Sporten: joggen in het bos
Sporten in tijden van corona

Door omstandigheden had ik de afgelopen maanden best wel wat meer tijd om te kunnen gaan sporten dan anders. En toegegeven, in tijden van corona vond ik dat wel ok. Want het was voor mij een manier om heel eventjes die muizenissen in mijn hoofd tot stilte te manen. En dus startte ik in volle coronatijd naast joggen ook met de morning work-outs van Miek. En herontdekte ik per toeval het zwembad!

Sporten: joggen in de natuur
Nieuw ritme, nieuwe loopmomenten

Ik kan er nog steeds niet de vinger opleggen, maar ergens deze zomer begon het joggen minder en minder vlot te gaan. Ik kwam heel vaak gefrustreerd thuis na een loopje, zelfs met dat nieuwe loopschema. En dus liet ik het in juli even voor was het was. Ik verving mijn looptoertjes dan wel vaak voor een wat langere work-out van Miek.

Maar omdat een bodyscan bij de diëtiste begin augustus uitwees dat die looptrainingen precies toch wel goed waren voor mijn gewichtssamenstelling, herpakte ik me en startte ik opnieuw met joggen. Het was soms wel wat zoeken, met Tuur die op woensdag- en vrijdagavond voetbaltraining had en ik die les volg op donderdagavond.

Tot ik me realiseerde dat ik niet echt een voetbalkantinemama ben en ik die trainingen gewoon beter kon gebruiken als loopmomenten. Zo gezegd, zo gedaan. En dus dokterde ik nieuwe looproutes uit en legde ik mezelf geen al te grote doelen op. Alleen viel mijn plan vorige week in het water. Want jullie raden het al: corona strooide roet in het eten. Dus het is nu eventjes zoeken naar nieuwe momenten om te gaan joggen.

Morning work-outs@home
Morning work-out for the win

De morning work-outs van Miek, die volg ik nog steeds. In september kwam ze met een nieuw concept op de proppen waarbij je enkel nog dagelijks een work-out van tien minuten kreeg voorgeschoteld. Een concept dat ze trouwens ook in oktober en november doortrekt. Eerst dacht ik “oh neen, Miek, wat nu met die 30 minuten work-outs die ik ook bij jou volgde”. Maar al snel daarna realiseerde ik me dat ik die zelf kan samenstellen nu 🙂 .

In september lukte me dat aardig. Maar momenteel ontbreekt het me ‘s avonds aan energie en moed om er aan te beginnen. En hetzelfde geldt eigenlijk ook voor die morning work-outs. Nu het ‘s ochtends langer donker is en ook wel wat frisser moet ik mezelf meer verplichten om vroeger uit bed te komen. En de dag te starten met een work-out. De laatste 2 weken lukte het me zelfs amper. Maar het plan is wel om hier terug meer discipline in aan te brengen.

Sporten: herontdekking van het zwembad
Herontdekking van het zwembad

Op een van die extreem warme dagen deze zomer herontdekte ik het zwembad in Asse met Tuur. En zag ik dat je daar ook opnieuw kon gaan baantjes trekken. Weliswaar op heel specifieke uren, maar ik besloot om het een kans te geven.

En god mag weten waar het aan ligt, maar ik vind dat ongelooflijk fijn om te doen! Heel vreemd eigenlijk, want ik ben absoluut geen fan van natte badpakken terug te moeten uitdoen. Ik zwem ook totaal niet goed. Maar er is iets wat ervoor zorgt dat ik elke keer na een sessie met een ongelooflijk tevreden gevoel het zwembad uitkom.

Dat je op voorhand je tijdslot moet reserveren en dat je er nadien niet mag douchen vind ik eigenlijk niet eens zo erg. Dat reserveren zorgt er hier voor dat ik me verplicht voel om te gaan. En nadien douche ik me eigenlijk zelfs liever thuis dan in het zwembad.

Dus ja toen onlangs bleek dat ook de zwembaden voor een hele lange tijd dicht moeten door corona, baalde ik echt wel even als een stekker.

Zwemmen in tijden van corona
Sporten & mijn gewicht

Voor zij die het zich nu afvragen: heeft al dat sporten nu effect op mijn gewicht? Daar is het antwoord jammer genoeg neen op. Mijn spiermassa is er wel wat op vooruit gegaan. Maar niet genoeg in verhouding met het vele sporten dat ik ondertussen doe. Dus daar is er iets aan de hand, wat ik samen met mijn diëtiste en huisarts aan het uitzoeken ben.

Zorgt dat hier voor frustratie? Absoluut. Maar ik merk op andere vlakken wel de voordelen van sporten. En die zorgen ervoor dat ik het nog niet helemaal opgeef. Al is het door de nieuwe lockdown terug flink zoeken om dingen ingepland te krijgen. Maar ik blijf proberen. Want ik weet wat de positieve invloed van sporten op mijn mentale welzijn is.

Hoe zit het met jouw sportieve prestaties? Welke sporten beoefen jij? En welke voordelen merk jij ervan?

12 Comments

 • Moederschip

  Hier ook een fan van lopen en zwemmen! Echt niet fijn dat die zwembaden weer dicht zijn maar ja… ik loop 3x per week of 2x en dan nog 1x crosstrainer. Is een goed ritme voor mij. Maar ook hier geen invloed op mijn gewicht, dus daar wil ik wel graag meer over weten als de oorzaak bij jou duidelijk is 🙂

  • Evi

   Ik baal daar echt van als een stekker! Dus ik hoop keihard dat ze binnenkort terug open gaan.

   Ik heb er intussen een bloedafname en onderzoek bij de huisarts opzitten, waar niets noemenswaardig uitkwam. Dus nu is het wachten op de afspraak bij de endocrinoloog. Alleen zijn daar immense wachttijden 🙁

 • Samaja

  Ik wandel nu best wel veel, maar veel effect zie ik daar niet van. Nu ja, dat ik niet bijgekomen ben in al die Coronatijd is misschien al een prestatie :-). Ik snap je frustratie overigens wel, soms lijk je alles goed te doen en is daar dan niets van te zien. Hopelijk kom je er samen met de diëtiste uit!

 • Mie kids

  Jammer dat de zwembaden weer dicht zijn he. Hier ga ik 2x per week lopen en ik heb daar echt deugd van. Het geeft me enorm veel energie en het is ook wel een momentje voor mezelf. Veel zie ik daar ook niet van op de weegschaal, het zorgt er wel voor dat ik op hetzelfde gewicht blijf. Succes met het lopen, je komt er wel weer.

 • Chez Julie

  Ik heb een aantal jaar geleden ook zo’n ‘zwemperiode’ gehad, ook al was ik vroeger net als jij niet de grootste fan van die natte badpakken. Zwemmen op zich vind ik best leuk, maar de overvolle baantjes hebben me na een tijd toch de (bad)handdoek in de ring doen gooien. Nu de meeste zwembaden met reservaties werken, wil ik het, als ze terug open mogen, nog wel eens een kans geven. In afwachting daarvan is het hier vooral wandelen en lopen aan een zeer gezapig tempo 🙂

  • Evi

   Die overvolle zwembaden daar was ik ook geen fan van. Maar door corona en reservaties viel dat hier de laatste tijd erg goed mee. Er vormde zich zelfs zowaar een vast clubje 🙂 Dus fingers crossed dat ze binnenkort terug open mogen!

 • Delphine

  Oh ja, zwemmen vind ik ook heerlijk! Ik kom dan in een soort van ‘trance’ als ik baantjes aan het trekken ben. Fietsen is ook zoiets, zalig vind ik dat. Zeker als ik gewoon langs de Schelde rijd en me geen zorgen hoef te maken over verkeer ofzo. Mijn gewicht ondervindt momenteel ook nog geen positieve effecten, maar ik voel me er wel zo goed bij en dat telt zeker?

 • Katrien

  Amai. Wel herkenbaar. Ik moet echt al heel veel sporten om een beetje resultaat te zien, ook al eet ik niet ongezond. Door in quarantaine te zitten ook de afspraken met de diëtiste even on hold gezet. Ik moet vooral een nieuw evenwicht in alles zoeken. Het is hier ook wat zoeken wat de beste manier is om genoeg te sporten en ook wat kilo’s kwijt te spelen. Succes daar en wel benieuwd naar hoe je het kan oplossen!

 • Flavie

  Ik loop sinds begin september 3 à 4 keer in de week en wij gaan enorm veel wandelen (op zaterdag lange wandelingen) en ik merk het niet in het gewicht, maar wel aan de vorm van mijn lichaam. Sommige broeken zitten iets comfortabeler dan daarvoor 😉 .

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *