verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – Gelezen in oktober

Net als de voorbije jaren neem ik ook in 2020 deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Verbeelding Book Challenge – Uitgelezen in oktober 2020

Die drie boeken per maand, het is hier echt wel een vast gegeven geworden. Al moet ik toegeven dat ik in oktober soms wat worstelde met lezen. Er waren hier op professioneel en privé-vlak nogal wat wijzigingen. Waardoor mijn hoofd ‘s avonds soms echt wel vol zat.

En ook de toenemende onrust door corona deed me mentaal geen deugd. Maar kijk, intussen weten we waar we staan, nam ik een stapel boeken mee uit de bib. En ben ik dus klaar voor die nieuwe lockdown. Maar goed, laat ons eerst eens kijken wat ik in oktober allemaal las.

Het complot van Laken

Hitler heeft België bezet. Leopold III wil in het land blijven. De koning flirt met het nazisme, maar dat zint de Belgische regering in ballingschap in Londen niet. Zij wil de vorst naar Londen doen overlopen. De Belgische geheim agent Jef Van Hooff moet Leopold III in Laken een geheime boodschap bezorgen. Hij is in het gezelschap van een vrouwelijke spion, een dubbelagent. Tijdens zijn levensgevaarlijke missie zitten de nazi’s hem op de hielen (samenvatting: boek.be)

Ik spotte dit boek voor het eerst toen het door Kobo werd gesuggereerd als een boek dat ik graag zou lezen. En toegegeven, het thema sprak me ook wel aan. Maar het is wel een stevige klepper die in het begin wat traag op gang komt. Waardoor ik er best wel een poosje over deed. Maar eenmaal je in het verhaal zit, is het een heel meeslepend verhaal met goed uitgewerkte personages. En best wel spannende plotwendingen ook.

De witte weduwe

In een Antwerps museum vindt een merkwaardige inbraak plaats. Een vitrine met een kostbare ring werd geopend, maar er zijn geen braaksporen en het object ligt er nog, vergezeld van een Latijnse boodschap op een origamizwaantje. Gealarmeerd door dit nieuwsbericht stort Anna, docente in klassieke talen, zich op het onderzoek aan de zijde van de norse inspecteur Eleonora Châtellerault. Zitten ze een illustere kunstrover op de hielen, of zijn zij de prooi? En hoe heeft prinses Charlotte, de vergeten keizerin van Mexico, haar stempel gedrukt op deze geschiedenis?

Ik was al fan van het eerste boek van Mike dus ik keek wel uit naar zijn nieuwe boek. En alhoewel ik het eerste boek misschien net een tikkeltje beter vind, heb ik ook dit boek graag gelezen. Heerlijk ontspannende lectuur, die zich dit keer niet alleen in Brussel afspeelt. Maar ook deels in Antwerpen en zelfs een klein stukje in Oostende. En ok, ik ben misschien bevooroordeeld, want Mike is een ex-studiegenoot, maar toch kijk ik best wel uit naar een eventueel volgend boek 🙂 .

De vroedvrouw van Venetië

Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby’s gered met haar geheime kraamtechniek. Op een nacht wordt ze te hulp geroepen door de graaf van Padovani. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is Joden bij pauselijk edict verboden christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten – met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit. Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. Niet alleen haar eigen leven loopt gevaar, ook dat van de baby die zonder haar hulp dood geboren zou zijn. De schuwe Hannah komt tot daden die ze niet voor mogelijk had gehouden.

Ook dit boek werd me aangeraden door mijn Kobo. En het was eigenlijk onverwacht het perfecte boek tijdens een lastige periode hier. Geen al te moeilijke verhaallijnen, geen al te diepzinnige personages. Maar wel heerlijke lectuur om even in te verdwijnen en de wereld die soms heel luid aan het roepen was buiten te sluiten.

Tussenstand

Verbeelding Book Challenge: 8/30

Goodreads Reading Challenge: 29/30

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *