Waarom ik werken geweldig fijn vind

Een carrière combineren met een kindje, het is absoluut geen makkelijke opgave. En toch zou ik het niet anders willen. Want werken, een professionele bezigheid hebben, zonder zou ik heel waarschijnlijk ongelukkig worden.

Niet dat ik geen respect heb voor niet-werkende mama’s hoor. Integendeel, ik heb er tonnen bewondering voor dat zij dat kunnen. Hun carrière opzij zetten en heel veel van de dingen die ze doen in het teken zetten van hun kroost. Alleen merkte ik tijdens mijn zwangerschapsverlof dat dat niet voor mij was weggelegd.

9 redenen waarom ik werken leuk vind

En nadat ik een paar berichten over dit thema las bij Sabrina van Zebrazonderstrepen begon ik eens na te denken over de redenen waarom ik werken zo leuk vind:

 1. Conversaties gaan niet standaard over Kabouter Plop, MegaMindy of Paw Patrol.
 2. Ik word niet om de 2 minuten gestoord door een kleine uk die me nodig heeft. En me letterlijk van mijn stoel sleurt.
 3. Niemand stelt me de hele dag door waaromvragen. Of althans niet waaromvragen waarop ik geen antwoord kan formuleren.
 4. Doorheen de dag kies ik de muziek waar ik naar luister. En neen, dat zijn geen liedjes van Studio100.
 5. Mijn kleren worden niet vuil. Tenzij ik natuurlijk mijn lompe kant nog eens bovenhaal.
 6. Ik hoef niet constant dingen op te ruimen of de stofzuiger boven te halen.
 7. Niemand eet van mijn bord mee als ik aan het lunchen ben. En ik hoef mijn tussendoortjes met niemand te delen.
 8. Toiletbezoeken verlopen in stilte en in alle eenzaamheid. Zelfs de deur hoeft niet open te staan!
 9. Mijn schrijfspullen en computer zijn van mij. En die hoef ik daar met niemand te delen.
werken
Werkende mama, betere mama?

Alle gekheid op een stokje, in een aantal van bovenstaande redenen zit wel wat waarheid. Of althans voor mij. Want ik merkte dat hard tijdens mijn zwangerschapsverlof: thuisblijfmama zijn, dat is niets voor mij. Ik heb dat nodig om naast mama nog een hele hoop andere dingen te zijn. En professioneel bezig zijn hoort daar absoluut bij.

Wat stress en een uitdagend project dat me uit mijn comfortzone trekt, ik kan daar niet zonder. Het zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen. En in alle eerlijkheid, ik haal veel voldoening uit werken. Dus ja voor mij gaat het gezegde werkende mama, betere mama zeker en vast op. Zonder een professionele bezigheid zou ik een pak minder gelukkig zijn. En als ik ongelukkig ben dan straalt dat sowieso ook af op hoe ik ben als mama.

werken
Moderne tijden

Naast die persoonlijke voldoening vind ik het ook wel belangrijk om financieel wat onafhankelijk te zijn. Ik zou er niet mogen aan denken om voor elk nieuw kleedje, boek of paar schoenen dat ik wil kopen de portefeuille van het lief te moeten aanspreken. En ja, ik ben er ook wel trots op dat ik mijn steentje kan bijdragen aan onze financiële situatie.

Maar iets wat ik ook erg belangrijk vind is om aan Tuur te laten zien is dat in onze huidige maatschappij mama ook meer is dan alleen maar mama. En dat het beide ouders zijn die ervoor kunnen kiezen om professioneel aan de slag te gaan. Dat dat ok is, om dromen te hebben, jezelf te willen ontplooien en daar voor te durven gaan. Zelfs als dat soms moeilijk is. Want daar moeten we geen doekjes om winden: twee werkende ouders met kinderen, dat is niet altijd makkelijk. Maar persoonlijk zou ik het niet anders willen.

Hoe zit het bij jullie? Vinden jullie werken fijn?

16 Comments

 1. Annelies 17/03/2019 at 15:00

  Ik doe mijn werk ook heel graag, dus als ik nog moeder word ben ik wel van plan om te blijven werken. Misschien wel niet meer voltijds, maar dat weet ik nog niet. Ik denk ook dat ik een betere moeder zou zijn als ik werk, omdat ik dan ook nog op andere gebieden mezelf ontplooi.

  1. Evi 20/03/2019 at 08:53

   Voorlopig is het hier nog voltijds en dat is een bewuste keuze. Ik zie bij heel veel collega’s dat een 4/5de eigenlijk een verdoken voltijdse job is maar op minder tijd. Maar misschien dat ik dat ooit ook wel doe als Tuur bijvoorbeeld naar de lagere school gaat en we op woensdag geen opvang meer zouden hebben.

 2. Vincx Nina Vincx 17/03/2019 at 17:32

  Snap ik helemaal. Na twee maanden vakantie (het voordeel van leerkracht zijn 🙂 snak ik echt naar een professionele omgeving!

  1. Evi 20/03/2019 at 08:53

   Pfieuw ja, amai snap ik volledig 🙂 En respect hoor dat je dat kan 2 maanden thuis met kleine mannen!

 3. Delphine 17/03/2019 at 20:05

  Ik vind de impact van mijn job op mijn persoonlijkheid zo groot, dat ik dat ook echt een belangrijk aspect vind in mijn leven. Ik wil ook aan mijn zonen tonen dat je gelukkiger kan zijn als je je dromen volgt. Daar hebben ze volgens mij mee aan dan aan een mama die veel thuis is, maar de helft van de tijd gefrustreerd loopt. Helemaal in jouw team, dus 😊 En uiteraard ook voor de privé toiletbezoekjes 😜

  1. Evi 20/03/2019 at 08:55

   Hahahaha, die privé toiletbezoekjes doen het hem he 🙂 Maar inderdaad, ik heb dan liever dat Tuur ziet dat het niet makkelijk is maar dat ik gelukkig ben dan dat het eenvoudiger zou zijn maar ik compleet gefrustreerd rond zou lopen.

 4. Kris10 18/03/2019 at 12:47

  Ik doe mijn job graag maar zou stiekem wel wat minder willen werken. Ik denk ook dat ik me beter zou kunnen concentreren op de momenten dat ik wel aan het werk ben ipv 40 uur per week werken met van die ‘goudvismomentjes’. Als je begrijpt wat ik bedoel …

  1. Evi 20/03/2019 at 08:56

   Snap ik volledig hoor 🙂 Alleen heb ik wat schrik dat bijvoorbeeld 4/5de een verdoken fulltime is. Allee, zo zie ik het hier toch vaak bij collega’s. En dat vind ik dan ook weer niet ok.

 5. v_bijengezoem 18/03/2019 at 22:32

  Ik heb op dit moment zelfs 2 jobs: eentje in hoofd- en eentje in bijberoep en ik geniet enorm van beide. Het idee is wel om ooit nog enkel zelfstandige te zijn en minder uren te presteren. Zelfs een vriendin die dokter is, is daar al in geslaagd !

  1. Evi 20/03/2019 at 08:58

   Wauw, daar kan ik op dit moment dus alleen maar van dromen, om twee jobs te combineren. Hier is de droom ook wel om ooit als zelfstandige in bijberoep te starten, en mocht ik durven dan zou ik voor volledig zelfstandige gaan. Maar de tijd ontbreekt me voor het moment. Mag ik vragen wat jij dan in bijberoep doet? Want nu ben ik wel heel benieuwd!

 6. Readkapke 19/03/2019 at 09:24

  Ik ben thuis en herken mij gelukkig helemaal niet in dit beeld van de thuisblijfmoeder 😊. Maar ik geloof dat iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt (binnen de mogelijkheden).

  1. Evi 20/03/2019 at 08:59

   Absoluut, iedereen moet vooral doen waar hij/zij zich het beste bij voelt! En misschien is mijn beeld van een thuisblijfmoeder totaal verkeerd hoor 🙂

 7. Katrien 20/03/2019 at 13:36

  Ik doe mijn werk ook best wel graag. Er wordt al eens mee gelachen dat de jeugdbeweging niet werken is, maar ik wil het velen nog zien doen. Werken voor een vzw is vaak toch nog net iets anders dan een doordeweekse 9 to 5-job. Maar ik haal er wel veel voldoening uit, ik kan me smijten in iets waar ik achter sta. En dat helpt wel. Topcollega’s en een boeiende en afwisselende jobinhoud.

 8. fieke 20/03/2019 at 20:37

  Dit is een blogpost die ik had kunnen schrijven! Ik heb het best moeilijk gehad met mijn nieuwe rol als moeder, maar terug kunnen gaan werken heeft me mezelf doen terugvinden. Het is inderdaad geen makkelijk evenwicht, maar ik zou écht geen thuisblijfmama kunnen zijn (ik heb net als jij enorm veel respect en bewondering voor mama’s die daar wel voor kiezen).

 9. Moederschip 21/03/2019 at 05:53

  Helemaal mee eens! En je vergeet het belangrijkste nog: op het werk hoef je niemand zijn kont af te vegen 😀 Ik vind werken ook echt heerlijk en heb me daar lang schuldig om gevoeld, maar waarom zou ik dat doen? Fulltime werken was ook niet mijn ding, maar viervijfde is voor mij ‘the best of both worlds’.

 10. Flavie 23/03/2019 at 07:31

  Op sommige momenten ben ik toch blij dat ik op het werk zit en niet thuis… klinkt misschien wreed, maar op het werk heb je toch efkes een rustig momentje.
  Als je iets wil bereiken is het echt wel nodig om met 2 te werken… maar ik vind dat niet erg… ik ga graag werken, vooral we nu ook thuis mogen werken… ideaal voor de woensdag en tijdens vakanties.

Leave a Reply