Podcastinspiratie

Mijn favoriete podcasts van het moment – Deel II

Ik schreef onlangs nog maar over mijn favoriete podcasts van het moment. Maar deze zomer ontdekte ik opnieuw enkele pareltjes. En dus kan ik niet anders dan die hieronder met jullie te delen.

Na twee heerlijke weken vakantie begin juli zat ons verlof erop. En ging ik opnieuw elke dag gaan werken. Het verkeer viel dan wel beter mee, maar ik bracht nog steeds gemiddeld per dag minstens een uur in de wagen door. Bovendien kon de radio me totaal niet boeien. En dus zocht ik naar iets anders om naar te luisteren in de wagen: podcasts! Ik ontdekte opnieuw enkele pareltjes! En mijn vijf absolute favorieten daarvan deel ik hieronder graag met jullie.

podcasts
Waarom

Waarom is een vijfdelige podcast van Eva Moeraert over een fatale vriendschap in de jaren 90.

In deze vijfdelige podcast gaat Eva Moeraert op zoek naar antwoorden op de vraag waarom Björn, haar ex-liefje, zelfmoord pleegde. Ze spreekt met de ouders van Björn, klasgenoten en vrienden. En probeert op die manier te begrijpen wat er gebeurd is. Het is een ijzersterke maar tegelijkertijd ook enorm aangrijpende podcast, waar je stil van wordt. En ook wel eentje die je over heel wat dingen doet nadenken.

De Blankenberge tapes

In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.

Ik ontdekte deze podcast na een tip van Nina van MissBliss. En eerst dacht ik oprecht dat het over een waargebeurd verhaal ging. Zo spannend en realistisch! Maar ergens ben ik ook wel blij dat het uiteindelijk toch wel fictie bleek te zijn 😉

El Tarangu

El Tarangu is een podcast over het bijzondere verhaal van Lucien Van Impe en de begenadigde Spaanse klimmer José Manuel Fuente.

AudioCollectief Schik, daar ben ik grote fan van! Dus toen ik een tip kreeg dat ze een nieuwe podcast uitbrachten was ik er als de kippen bij om hem te beluisteren. En alhoewel ik heel weinig affiniteit heb met de koers vond ik deze podcast wel enorm boeiend. En vooral ook erg spannend 🙂

podcasts
De kasteelmoord

Een vierdelige podcast over de Kasteelmoord. In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest veelbesproken zaken in België. Hoe kon de Kasteelmoord zo groot worden in West-Vlaanderen?

Wie in België heeft niet van deze zaak gehoord? 🙂 Maar wat was er nu precies ook weer gebeurd? En wat was de rol van de media hierin? In deze podcast kom je het allemaal te weten. En geloof me, het is de moeite waard om naar te luisteren.

De burn-out tapes

In de nieuwe podcastreeks ‘De burn-out tapes’ vertellen getuigen openhartig over hun burn-out, hoe die hun leven heeft veranderd en hoe hun weg naar herstel verloopt.

De podcast waar ik gemengde gevoelens bij heb. Want ik ben absoluut voorstander om dit onderwerp bespreekbaarder te maken. En misverstanden hierover de wereld uit te helpen. Maar anderzijds is het ook een podcast die met zijn momenten heel erg dichtbij kwam. En soms ook wel te herkenbaar was.

Zijn jullie ook zo een grote fan van podcasts? Tips voor nieuwe podcasts zijn ook altijd welkom 🙂

24 Comments

 • Sofie

  Ik luister eigenlijk nooit podcasts. Wel al paar keer geprobeerd maar ik kan me niet zo goed concentreren. Ook als ik dan ondertussen de was op vouw, hoor ik niet altijd alles even goed 😀

  • Evi

   Het hangt er bij mij van af hoor, als ik het huishouden doe heb ik bijvoorbeeld wel wat meer concentratie voor de podcast dan wanneer ik pakweg aan het autorijden ben.

 • Evi

  Jammer genoeg vind ik nooit echt de tijd om naar podcasts te luisteren. Die van Alex Agnew (Welcome to the AA) zou ik liever wat vaker horen, want daar komen soms interessante mensen langs. Het duurt alleen zo lang, ik kan het nooit afmaken. 🙂 Maar deze week ontdekte ik de podcast ‘De lezershow’, een podcast over boeken, en die heb ik wél helemaal geluisterd!

 • Chez Julie

  Ik luister wel eens als ik ga wandelen of de was opvouw. In de auto nog niet geprobeerd, omdat ik dan te snel ben afgeleid denk ik. Bedankt voor de leuke tips, ik zet ze op mijn lijstje!

 • Villasappho

  Je vorige serie maakte me nieuwsgierig naar tante Jos en sindsdien ben ik blijven zoeken naar podcasts over de Tweede Wereldoorlog. Ik luister ze als ik foto’s aan het bewerken ben, maar heb nog steeds last dat ik afgeleid ben.

 • Céline

  Ik ben eigenlijk totaal niet thuis in de podcasts. Waar luister je die trouwens? Youtube, Spotify… Of is dat op een andere website? De burn-out tapes klinken wel goed

 • Maartje

  Ik ben totaal niet thuis in de podcastst. Ik weet dus eigenlijk ook niet of het iets voor mij is. Vaak raak ik snel afgeleid bij luister fragmenten en mis ik dus de helft

  • Evi

   Ik kan je alleen maar aanraden om het eens te proberen. Het heeft bij mij ook wel eventjes geduurd hoor eer ik er fan van was. Maar nu kan ik niet meer zonder 🙂

 • nicole orriens

  Ik wil ze wel graag leuk vinden, bijvoorbeeld bij het hardlopen, maar ik kan mijn aandacht er helaas nooit bij houden. Ik wijt dat aan het feit dat ik al zoveel naar mijn kinderen moet luisteren dat mijn luistervaardigheid gewoon helemaal op is.

 • Leen

  Ik heb nog altijd geen goed moment gevonden om naar podcasts te luisteren. En toch ben ik er nieuwsgierig naar, zeker als je tips hierboven lees. Misschien moet ik me maar eens in de zetel leggen met mijn koptelefoon ipv met een boek!

  • Evi

   Ik doe dat soms in bad 😉 En dan als ik onderweg ben met de wagen, als ik ga joggen en de laatste tijd ook wanneer ik huishoudelijke taakjes doe zoals strijken.

 • Katrien

  Ik luister meer en meer naar podcasts. Voorlopig wel die van de lichtere soort omdat ik tegelijk andere dingen wil doen. Maar er staan er ook al heel wat andere in mijn lijstje om nog te beluisteren. Die laatste over burn-out heb ik in elk geval ook aan mijn lijstje toegevoegd.

  • Evi

   Knap dat je dat kan, andere dingen doen terwijl je naar podcasts luistert. Ik kan dat dus niet, tenzij het dingen zijn zoals autorijden of het huishouden. Maar bijvoorbeeld werken of bloggen, dat lukt me niet. En vind ik wel jammer! Ben nu wel benieuwd naar welke jij zoal luistert 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *