Start to run of een persoonlijk trainingsschema?

Het was al even geleden dat ik jullie nog eens een stand van zaken gaf over mijn loopavonturen. En dat terwijl ik de afgelopen maanden zowel met een persoonlijk trainingsschema als met een schema van Start to run liep! Tijd dus voor een overzicht.

Toen ik eind vorig jaar een tijdje thuis zat ontdekte ik nog meer dan anders hoe hard ik joggen nodig heb om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. En dus was het aan het begin van dit jaar ook helemaal niet zo gek om me een aantal sportieve doelstellingen voor te nemen.

Lopen op hartslag en met een gepersonaliseerd trainingsschema

En daar ging ik met aan de slag. Ik had dit voorjaar voldoende punten verzameld via de NN Runningclub – waar je trouwens gratis lid kan van worden – en dus kon ik met een fikse korting een conditietest bij Energy Lab laten uitvoeren. Die viel uiteindelijk beter mee dan ik zelf dacht. En na afloop wandelde ik buiten met een gepersonaliseerd trainingsschema.

Vanaf midden maart liep ik vervolgens twaalf weken lang drie keer per week op hartslag. En toegegeven, dat was – zeker in het begin – flink wennen. Ik was gewoon om veel sneller te lopen. Maar dat had ook gevolgen voor mijn hartslag, die blijkbaar veel te hoog was om goed te zijn. Waardoor ik uiteindelijk op termijn geen vooruitgang meer boekte. Of de laatste kilometers van een training moeite had om die goed af te leggen.

Maar goed, alles went. Zelfs lopen op hartslag. Want na een paar weken lukte het me aardig goed om de duur- en hersteltrainingen op hartslag netjes af te werken. Of althans zonder al te veel boven mijn limiet te gaan 🙂 Maar toen kwamen de intervaltrainingen. En daar waar ik eerst moeite had om mijn hartslag snel hoog genoeg te krijgen, had ik nadien alle moeite van de wereld om hem terug voldoende laag te krijgen. Zelfs na die 12 weken bleef dat een gigantisch grote uitdaging. Maar toegegeven, ik merkte wel heel wat resultaat! Ik kon mijn trainingen afwerken zonder het gevoel te hebben een marathon te hebben gelopen.

schema
Zomer = een Start to run trainingsschema

Nadat mijn schema klaar was heb ik een korte tijd schemaloos gelopen. En wou ik vooral gewoon genieten van het joggen. Maar zo zonder schema lopen heeft ook gevolgen bij mij. Er is minder druk om effectief te gaan sporten. En dus schafte ik me al vrij snel een nieuw trainingsschema in de Start to run app aan.

Waarom geen nieuw schema bij Energy Lab? Wel, omdat de zomer aanbrak. En ik niet zeker was hoe vaak ik zou kunnen gaan joggen nu we voor het eerst een zomervakantie met een schoolgaand kind moesten overbruggen. Bovendien kost zo een schema van Energy Lab uiteindelijk toch ook best wel wat centjes.

En dus werd het er eentje van Start to run. Ik besloot om voor de 10 kilometer te gaan. En stelde meteen ook mijn hartslag daar op in. Tot nu toe ging alles relatief vlot. En slaagde ik er vrij goed in – met hier en daar eens een uitzondering – om drie keer per week te gaan joggen. Al heb ik er wel mijn twijfels bij of ik na afloop van dit schema ook effectief 10 kilometer ga kunnen lopen. Laat staan op de tijd die de app hiervoor uittrekt.

De intensiteit van de trainingen en de voorgeschreven hartslag, daar heb ik toch wel wat twijfels bij. Ik weet dat het standaardprogramma’s zijn. Maar om de een of andere reden dien ik te lopen aan hele lage hartslag. Zelfs bij de intervaltrainingen. Iets wat ik dus nooit kan … En dat, in combinatie met de positieve resultaten die ik merkte met het persoonlijke loopschema, doet me twijfelen om na afloop van dit schema toch opnieuw eens contact op te nemen met Energy Lab.

Lopen jullie met een gepersonaliseerd schema? Of maken jullie gebruik van de Start to run schema’s?

14 Comments

 1. Flavie 28/09/2019 at 08:35

  Ik loop niet… maar heb een wandelschema gevonden voor op de loopband… eentje aan de hand van hartslagzones en ik kan mij daar echt in vinden. Ik kan mezelf meer uitdagen en voel dat ik er echt meer voldoening uithaal dan een gewoon start to run/walk programma.

  1. Evi 30/09/2019 at 09:33

   Dat merkte ik dus ook toen ik liep met mijn persoonlijke schema en mijn eigen hartslagzones. Dus doet me toch twijfelen om opnieuw voor zo een schema te gaan.

 2. Kim 28/09/2019 at 22:37

  Ik ben fan van de decat coach app. Ooit deed ik start 2 run 5 km, nu 10 km met deze app, die ik beter werken vind!

  1. Evi 30/09/2019 at 09:35

   O die kende ik nog niet! Ga ik eens van naderbij bekijken 🙂

 3. Céline 01/10/2019 at 13:53

  Vroeger liep ik via start to run maar dit werkte helaas niet voor mij.

  1. Evi 02/10/2019 at 16:31

   Snap ik, ik merk de laatste weken dat het hier met die app toch ook niet loopt zoals het moet

 4. Inge 01/10/2019 at 14:04

  Leuk om te lezen Evi! 🙂 Ik herinner mij nog goed toen ik voor het eerst via hartslagzones liep. Is inderdaad effe wennen. Veel succes nog XXX

 5. Start 2 Run 02/10/2019 at 09:59

  Hey, de start 2 run schema’s zijn ook in house bij Energy Lab gemaakt, maar een persoonlijk schema is natuurlijk veel meer aangepast naar jouw persoonlijke hartslag en Startconditie. wanneer je reeds een conditietest hebt afgelegd, dan raad ik je aan om jouw hartslagzones te gebruiken in het Start 2 Run schema. Veel trainingsplezier!

  1. Evi 02/10/2019 at 16:32

   Thx, ik ga dat eens bekijken.

 6. nicole orriens 02/10/2019 at 11:40

  Daar zeg je me wat. Ik ben wel begonnen met hardlopen met een schema, maar tegenwoordig doe ik maar wat. Ik loop dagelijks ongeveer 45 minuten en probeer daarbij in mijn cardio zone te blijven. Maar dat is het dan ook wel.

  1. Evi 02/10/2019 at 16:34

   En lukt dat? Ik vind dat zelf het moeilijkste; lopen zonder schema. De motivatie is dan wat minder 🙂

 7. Katrien 29/12/2019 at 22:18

  Sinds een paar weken aan mijn tweede Start 2 Run-schema begonnen. En ik besef ook wel dat ik waarschijnlijk wel met te hoge hartslag loop maar ik zolang ik progressie blijf maken, maak ik me nog geen zorgen. ?

  1. Evi 30/12/2019 at 18:29

   Go go go! Ik moet toegeven dat ik sinds ik een schema op hartslag heb, daar toch een lichte voorkeur voor heb. Maar ik vind vooral dat iedereen moet doen waar hij/zij zich het beste bij voelt 😉

Leave a Reply