Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in december 2021

Net als de voorbije jaren nam ik ook in 2021 deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

boeken

Leesupdate: deze boeken las ik in december 2021

In november 2021 verscheen er geen leesupdate. Want ik slaagde er die maand niet om dan ook maar 1 boek uit te lezen. De vermoeidheid van het traject en weg die ik de weken en maanden daarvoor had afgelegd sloeg enorm toe. Waardoor mijn concentratie ook weg was en het lezen niet wou vlotten. In december keerde dat tij en hervond ik plezier in het lezen. Wat ik goed merkte want ik las maar liefst 6 boeken uit.

Het geheime kistje van Elle

Een aangrijpend familieverhaal waarin een jonge vrouw ontdekt wie haar oma werkelijk was, waardoor ze ook zichzelf beter leert kennen. Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf. Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.

Een boek dat ik vond via mijn Kobo Plus abonnement en dat ik best wel graag gelezen heb. Verwacht geen al te moeilijke plotwendingen of erg diep uitgewerkte personages. Want als je die zoekt, dan blijf je wat op je honger zitten. Maar als je op zoek bent naar een aangenaam boek om te lezen waarin zowel vrienschap, spanning, liefde als een mysterieuze zoektocht aan bod komen, dan ben je aan het juiste adres. Kortom, het was het ideale boek om mijn leeshonger terug wat aan te wakkeren.

Revelation

Spring, 1543. King Henry VIII is wooing Lady Catherine Parr, whom he wants for his sixth wife. But this time the object of his affections is resisting. Archbishop Cranmer and the embattled Protestant faction at court are watching keenly, for Lady Catherine is known to have reformist sympathies. Meanwhile, a teenage boy, a religious maniac, has been placed in the Bedlam hospital for the insane. When an old friend of Matthew Shardlake is murdered, his investigations leads to connections to both, and to the prophecies of the book of Revelation. Shardlake follows a trail of horrific murders that are igniting frenzied talk of witchcraft and demonic possession. For what else would the Tudor mind make of a serial killer…?

En omdat ik graag wel detectiveverhalen lees en al helemaal als ze zich afspelen in een historische setting, besloot ik om mezelf dit boek cadeau te doen. Ik las de overige delen al en was dus al vertrouwd met de meeste personages. Dit deel in de serie deed mij wat donkerder aan dan de rest. En vooral ook wat gruwelijker. Er is heel wat spanning aanwezig, net als talrijke plottwisten. Dus ja, ik zat vaak op het puntje van mijn stoel tijdens het lezen van dit boek.

Munich

Guy Legat is a rising star of the British diplomatic service, serving in 10 Downing Street as a private secretary to the Prime Minister, Neville Chamberlain. Rikard von Holz is on the staff of the German Foreign Office–and secretly a member of the anti-Hitler resistance. The two men were friends at Oxford in the 1920s, but have not been in contact since. Now, when Guy flies with Chamberlain from London to Munich, and Rikard travels on Hitler’s train overnight from Berlin, their paths are set on a disastrous collision course.

Hoe ik aan nieuwe boeken raak om te lezen? Wel, soms is dat heel eenvoudig: doordat ik op Facebook reclame zie voor een film die in januari uitkomt op Netflix en lees dat die gebaseerd is op een boek. Omdat de trailer me zo aansprak besloot ik om eerst het boek te lezen 🙂 . En daar heb ik tot nu toe geen spijt van. Want wat een verhaal! Er is heel wat spanning aanwezig, ondanks het feit dat jij als lezer al weet dat WOII uiteindelijk toch zal uitbreken. Maar dat weerhield mij er niet van om mee te hopen met de spionnen dat het hen toch zou lukken om Hitler tegen te houden.

Nevermoor – The calling of Morrigan Crow

Morrigan Crow may have defeated her deadly curse, passed the dangerous trials and joined the mystical Wundrous Society, but her journey into Nevermoor and all its secrets has only just begun. And she is fast learning that not all magic is used for good. Morrigan Crow has been invited to join the prestigious Wundrous Society, a place that promised her friendship, protection and belonging for life. She’s hoping for an education full of wunder, imagination and discovery – but all the Society want to teach her is how evil Wundersmiths are. And someone is blackmailing Morrigan’s unit, turning her last few loyal friends against her. Has Morrigan escaped from being the cursed child of Wintersea only to become the most hated figure in Nevermoor? Worst of all, people have started to go missing. The fantastical city of Nevermoor, once a place of magic and safety, is now riddled with fear and suspicion… 

Het tweede deel van Nevermoor lag hier al een tijdje bovenaan mijn TBR stapel. En de kerstvakantie leek me hier dan ook het ideale moment voor te zijn. Net als in het eerste deel leefde ik heel erg mee met de avonturen van Morrigan. Ik vond dit deel trouwens net een tikkeltje spannender en beter uitgewerkt dan het eerste deel. En genoot dus met volle teugen. Deel drie ligt hier intussen al klaar 😉 .

De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht

Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa? Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

En ook dit boek las ik in de kerstvakantie uit. Het is niet zo heel dik, maar wel een enorm spannend verhaal. Je duikt er meteen in en kan je zo alle personages en omgeving voor de geest halen. En ja, ondanks het feit dat het een boek voor 9-jarigen is, was ook ik benieuwd of het Lucie en co zou lukken om het gevaar dat zich afspeelde nadat een flesje verloren raakt om te keren en alles tot een goed einde te brengen. Heerlijk ontspannende lectuur wat mij betreft, zeker als je graag Harry Potter & Nevermoor las. En goed nieuws, want ook hier zijn er nog twee delen van die op me liggen te wachten 😉 .

Als liefde overleven wordt

Partnergeweld kan iedereen overkomen. Elke week sterft zowel in België als in Nederland minstens één vrouw aan de gevolgen van extreem partnergeweld. In Als liefde overleven wordt schetsen de auteurs aan de hand van het levensverhaal van Titi de eerste tekenen van misbruik, de manipulatieve strategieën van de dader en de langdurige gevolgen. Daarnaast lees je hoe je als buitenstaander de slachtoffers kunt helpen en hoe je leert praten over partnergeweld. Titi’s waargebeurde verhaal neemt je mee naar een wereld die erger is dan fictie, maar keihard bewijst hoe de werkelijkheid kan lopen. Het beschrijft een proces van jarenlange terreur, waarbij Titi transformeert van een sterke, onafhankelijke vrouw in een bang, onderdanig wezen. Tot ze uiteindelijk de moed vindt om te vertrekken, haar wonden likt, op zoek gaat naar een nieuwe identiteit en haar leven opnieuw vormgeeft.

Zelf heb ik nog nooit te maken gehad met partnergeweld. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik wel wist dat het bestond. Alleen … ik stelde me er heel vaak vooral fysiek geweld bij voor. Terwijl er zoveel meer vormen van partnergeweld bestaan. En je die niet altijd meteen herkent als geweld. Het boek ‘ Als liefde overleven wordt’ deed mijn ogen op dat vlak enorm opengaan. En net omdat ik wist dat het geen verzonnen verhaal was, kwam het extra hard binnen. Doorheen het boek vertelt Titi haar verhaal. Over hoe het als een onschuldig iets begon. Maar evolueerde naar pure horror. Anne Groenen geeft op haar beurt objectieve duiding en reikt je als lezer ook tools aan om hier met om te gaan. Alhoewel het absoluut geen lichte lectuur is om te lezen kan ik het boek alleen maar aanraden. Want jammer genoeg is partnergeweld nog al te vaak iets wat binnenkamers wordt gehouden.

Eindstand leeschallenge 2021

Goodreads: 53/40

Classics: 5/10

Verbeelding Book Challenge: 6/30

* Samenvattingen: goodreads.com

Welke boeken lazen jullie onlangs?

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *