Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – april update

Screen Shot 2016-01-05 at 19.24.35
Verbeelding Book Challenge

Drie boeken werden er gelezen in april, waarvan eentje er net geen 500 pagina’s telde dus april was een goede leesmaand 🙂

 • Chocolat

  Wanneer Vianne Rocher in Chocolat van Joanne Harris met haar dochtertje Anouk in een klein Zuid-Frans dorpje neerstrijkt, lijken er magische krachten tot leven te komen. Pal tegenover de kerk opent ze een chocolaterie. Met lede ogen moet de starre dorpspastoor Reynaud aanzien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd zijn parochianen verleidt met onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid. Al snel sluit ze vriendschap met de dorpelingen. Wanneer Vianne aankondigt dat ze met Pasen een chocoladefestival wil organiseren, raakt père Reynaud buiten zichzelf van woede, en stevent de strijd in het dorp af op een dramatisch hoogtepunt (samenvatting: boek.be)

  Een boek over chocolade, het kon niet anders dan dat ik – als fervent chocoladeliefhebber – het eens zou lezen 🙂 Ik had ooit de verfilming met Johnny Depp gezien en kende de grote verhaallijnen dus wel. Het is zeker en vast geen literair meesterwerk maar ik heb het met veel plezier gelezen, vergezeld van de nodige hoeveelheid chocolade 😉

 • Life on sneakers

  Wat als je morgen niet meer kunt doen wat je altijd al deed? Wat als je hele leven ineens op zijn kop staat? Heb jij een plan B? Voor Evi Renaux, alias Rue NØ, veranderde alles toen ze ziek werd. Haar lichaam zou nooit meer doen wat het voorheen deed, en dat zorgde ervoor dat ze een andere kijk op het leven kreeg. Ze ging terug naar de kleine dingen die haar gelukkig maken. Ze ontdekte nieuwe passies, besloot nieuwe dromen te creëren en haar verhaal te herschrijven. In ‘Life on sneakers’ nodigt ze iedereen uit om hetzelfde te doen. Vijf hoofdstukken leiden je door de golf van emoties waarin je terechtkomt na een tegenslag: onmacht, verdriet, hoop, aanvaarding en dankbaarheid. Evi’s verhaal over de zoektocht naar hulp en een nieuw leven, de verschillende foto’s, persoonlijke brieven, prachtige quotes, tekeningen en illustraties zetten je aan tot nadenken, geven je moed maar laten ook ruimte om te huilen of te lachen (samenvatting: boek.be)

  Wat een ongelooflijk sterk boek! Ik werd er helemaal stil van en kon nadien een tijdje geen boek vinden dat me opnieuw kon bekoren. Dat wil dus heel veel zeggen. Tonnen respect en bewondering ook voor Evi Renaux. Ik kan alleen maar hopen dat ik, mocht het ooit nodig zijn, over evenveel doorzettingsvermogen beschik.

 • Het smelt 
  In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt (samenvatting: boek.be)

  Tja, ik zei het eerder al: ik vond er niets aan. Literair Vlaanderen loopt er wild van, ik worstelde me erdoor. Ik ben er nog steeds niet uit of het lag aan de verhaallijn, de manier waarop de karakters werden voorgesteld of het vele aantal pagina’s, maar het kon mij niet bekoren.

De eerste 2 boeken las ik in het kader van de Verbeelding Book Challenge 2016 en dat geeft volgend resultaat:

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt – De waarheid over de zaak Harry Quebert
 2. Een horror boek
 3. Een detective – Murder on the Orient Express 
 4. Een klassieker
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) – Hard Hart 
 8. Een boek waarin familie centraal staat
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat – Ik mis mezelf
 10. Een boek waarin de dood centraal staat
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat – Chocolat 
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 – P.S. I love you 
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij – Life on sneakers
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is – Matilda
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) – The Time Traveler’s Wife 
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat – The Gentlemom
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

Welke boeken lazen jullie in april? Leestips zijn ook altijd welkom 😉 

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *