verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – Gelezen in juli

Net als de voorbije jaren neem ik ook in 2020 deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Verbeelding Book Challenge – Uitgelezen in juli 2020

Juli, de maand waarin ik drie weken vakantie had. En dus ruimschoots tijd zou gehad moeten hebben om te lezen. In theorie 🙂 Want in praktijk was ik ‘s avonds best wel vaak moe, na een hele dag op stap te zijn geweest met Tuur. Maar ik slaagde er toch in om drie boeken uit te lezen.

Door het oog van de naald

Zijn wapen is een mes en zijn codenaam De Naald. Hij is Hitlers beste undercoveragent – een koude en professionele moordenaar. Het is 1944, een paar weken voor D-Day. Een niet-bestaande vloot en nepvliegtuigen vormen de afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie van de geallieerden niet in Normandië maar bij Calais zal plaatsvinden. Hun plannen zouden volledig in het water vallen als een vijandelijke spion dat zou ontdekken… maar dat is precies wat De Naald doet. Opgejaagd door MI5 laat hij een spoor van dood en verderf achter in Engeland. Maar hij had niet gerekend op de jonge vrouw die op een stormachtig afgelegen eiland woont en een vitale schakel blijkt te zijn in een reeks niet te stuiten gebeurtenissen.

Ik las in het verleden al heel wat boeken van Ken Follett en was daar grote fan van. Dus leek de zomerperiode me ideaal te zijn om ook eens zijn vroegere werk te lezen. Door het oog van de naald kreeg heel wat goeie recensies. En ook de korte inhoud sprak me wel aan: een verhaal over een spion tijdens WOII. Kon alleen maar goed zijn … dacht ik. Want ergens stelde dit verhaal me wat teleur. Je merkt duidelijk vind ik dat Follett hier nog wat aan het zoeken was. Net als latere werken komen verschillende personages tijdens verschillende hoofdstukken aan bod. Maar het was niet zo vlot geschreven als zijn latere boeken. En ook de personages en verhaallijnen zelf vond ik minder sterk uitgewerkt. Een beetje een teleurstelling dus.

Citadel

Carcassonne, 1942. Terwijl talloze Franse soldaten aan het front hun leven geven om de Duitsers het hoofd te bieden, besluit de dappere jonge Sandrine haar eigen strijd te voeren. Onder de codenaam Citadel brengt ze een groep vrouwelijke verzetsstrijders bijeen.Samen met hen riskeert ze alles wat haar lief is om een einde te maken aan de angst die de Duitse bezetting met zich meebrengt. De vrouwen van de Citadel-verzetsgroep weten nog niet dat ze zich mengen in een strijd die veel ouder en duisterder is dan ze ooit hadden voorzien: de jacht op een eeuwenoude codex die de loop van de geschiedenis radicaal zou kunnen veranderen.

Nadat ik in juni Tijden van vuur las en daar erg van genoot besloot ik om me na Door het oog van de naald aan een nieuwe Kate Mosse te wagen. En daar heb ik absoluut geen spijt van gehad. Want wat een verhaal! Het leest enorm vlot, met goed uitgewerkte verhaallijnen en personages. Citadel is een stevige klepper qua aantal pagina’s, maar eerlijk? Het boek heeft me geen moment verveeld. Integendeel zelfs, ik had vaak moeite om het weg te leggen en te gaan slapen 😉

Het verloren labyrint

Twee tijden, twee vrouwen, één noodlot… Kunnen ze beschermen wat hun lief is? Juli 2005. Bij archeologische opgravingen aan de voet van de Pyreneeën ontdekt Alice Tanner twee eeuwenoude skeletten. Het zijn niet alleen de oude botten die haar een onprettig gevoel geven, de gehele tombe straalt een overweldigende, kwaadaardige sfeer uit. Als de politie zich met de vondst gaat bemoeien, besluit Alice om op eigen houtje naspeuringen te doen en stuit ze op zeer merkwaardige zaken… Juli 1209. Aan de vooravond van de kruistocht die de Languedoc uit elkaar zal rijten, krijgt de zestienjarige Alaïs een mysterieus boek van haar vader. Hoewel Alaïs de vreemde woorden en symbolen niet begrijpt, beseft ze dat het haar lotsbestemming is om dit geheim tegen elke prijs, hoe hoog ook, te beschermen…

Toen ik Citadel uithad en dat invoerde op Goodreads, ontdekte ik pas dat er een drie achterstond. En dat de Languedoc-reeks dus uit drie delen bestond. Ik aarzelde dan ook geen seconde en startte meteen met lezen in deel 1. Ter info: je kan de afzonderlijke boeken in eender welke volgorde lezen me dunkt. Ik ondervond er althans geen hinder van. Labyrint bevat een aantal personages en elementen die ook in Citadel terugkomen. En dat maakte het allemaal wat vertrouwd en heel aangenaam om te lezen. Een aanrader wat mij betreft 😉

Tussenstand

Verbeelding Book Challenge: 10/30

Goodreads Reading Challenge: 20/30

Wat lazen jullie de afgelopen tijd?

4 Comments

  • Annelies

    Ik was al helemaal enthousiast over die van Ken Follet na de korte inhoud, maar als je het dan eigenlijk een tegenvaller vond, dan moet ik er misschien toch nog eens over nadenken…

    • Evi

      Persoonlijk vond ik dat het meeviel hoor. Toen ik ze aan het lezen was, maakte ik in ieder geval niet de vergelijking of de bedenking dat het heel erg Dan Brown achtig was 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *