Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – juni update

Screen Shot 2016-01-05 at 19.24.35
Verbeelding Book Challenge

Een nieuwe maand is alweer aangebroken. Hoog tijd dus voor een terugblik op de boeken die ik de afgelopen maand las. Twee van de drie werden gelezen in het kader van de Verbeelding Book Challenge, het derde omdat er nood was aan wat luchtigere lectuur 🙂

Jij zegt het
Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu.

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood. (samenvatting: boek.be) 

Toen ik nog studeerde was ik best wel geboeid door het leven van Sylvia Plath & Ted Hughes. En inderdaad, in de biografieën die over haar verschenen zijn wordt Ted met een beschuldigende vinger aangewezen. Ik was dus wel benieuwd naar de ‘andere’ kant van het verhaal. Het is zeker en  vast geen makkelijk boek om te lezen door de woordenschat en zinsconstructies die gebruikt worden maar ik genoot er met volle teugen van!

Me before you
Louisa en Will zijn absolute tegenpolen. Als Lou wordt aangenomen om voor Will te zorgen, die sinds een ongeluk in een rolstoel zit, botsen hun karakters ook onmiddellijk. Maar als ze ontdekt wat hij voor ogen heeft, besluit ze alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Alleen, hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? (samenvatting: boek.be) 

Er was nood aan een luchtiger verhaal en dus waagde ik me aan een boek van Jojo Moyes. En dat beviel me best wel. Ik zag trouwens dat het boek recent ook verfilmd werd en dat er een sequel verschenen is. Ik weet wat te doen deze zomer 😉

Pride and Prejudice
Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de knappe, begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Maar Austen laat hun eerste indruk plaats maken voor warmere gevoelens in een romantische komedie over geluk en hoe dat gevonden zou kunnen worden. (samenvatting: boek.be)

Een van de eerste boeken die ik las toen ik begon aan Germaanse literatuur en wat heb ik er toen van genoten. De verfilming met Colin Firth als Mr. Darcy werd menigmaal al zwijmelend bekeken. De keuze voor een klassieker was dus gauw gemaakt 🙂 En zelfs al weet ik perfect wat er gaat komen en hoe het verhaal gaat eindigen, ik heb er ook dit keer erg van genoten en bij weggedroomd.

Verbeelding Book Challenge – overzicht

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt – De waarheid over de zaak Harry Quebert
 2. Een horror boek
 3. Een detective – Murder on the Orient Express 
 4. Een klassieker – Pride and Prejudice 
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) – Hard Hart 
 8. Een boek waarin familie centraal staat – Onder voorbehoud: Een meisje uit Oradour
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat – Ik mis mezelf
 10. Een boek waarin de dood centraal staat – Jij zegt het 
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat – Chocolat 
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 – P.S. I love you 
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij – Life on sneakers
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is – Matilda
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) – The Time Traveler’s Wife 
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt – Onder voorbehoud want je kan er een boompje over opzetten of deze stad nu al dan niet Vlaams is: Brussel 
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat – The Gentlemom
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

Meer Verbeelding Book Challenges updates kan je hier lezen:

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *