Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – maart update

Screen Shot 2016-01-05 at 19.24.35
Verbeelding Book Challenge

Qua leesmaand valt maart op te delen in 2 grote delen: het begin van de maand waarin ik flink doorlas en het einde van de maand waarin ik eventjes tal van zorgen aan mijn hoofd had en er van lezen niet veel meer in huis kwam. Ik slaagde er wel in om drie boeken volledig uit te lezen en te starten in 2 andere boeken (Chocolat & Het Smelt) !

 • Murder on the Orient Express
  Als Hercule Poirot vanuit Istanbul met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt één van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij al gauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden (samenvatting: boek.be)Een goeie detective kan ik altijd wel smaken. Toen ik dit puntje zag staan in de Verbeelding Book Challenge was mijn keuze voor een detective dan ook snel gemaakt: het zou er eentje worden van Agatha Christie. Een extreem spannend verhaal kan je Murder on the Orient Express niet noemen, wel vond ik het fijn om samen met Hercule Poirot de moordenaar te ontmaskeren.
 • Ik mis mezelf
  Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst. Ze leeft in een heden dat soms even mooi maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is
  (samenvatting: boek.be)
  Dankzij Fiekefatjerietjes kwam ik dit boek tegen. Absoluut geen makkelijke of luchtige materie, maar wel erg mooi en menselijk verwoord. Ik hoop alvast dat ik nooit met deze vreselijke ziekte te kampen krijg!
 • Matilda

  Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was kon Matilda praten als een volwassene, ze kon lezen met drie en al vóór ze vijf jaar was las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Helaas behandelen haar ouders haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan (samenvatting: boek.be)

  Wat was mijn verbazing groot toen ik vaststelde dat ik als kind nooit Matilda gelezen had (of me dat althans niet kon herinneren). Reden genoeg om het te lezen voor de Verbeelding Book Challenge! Een grappig boek dat erg vlot leest, je laat wegdromen naar je eigen kindertijd, en waar ik nu, zelfs als dertig-plusser, fan van ben 🙂

En ja hoor, ik kon opnieuw enkele puntjes van de Verbeelding Book Challenge 2016 afvinken:

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt – De waarheid over de zaak Harry Quebert
 2. Een horror boek
 3. Een detective – Murder on the Orient Express 
 4. Een klassieker
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) – Hard Hart 
 8. Een boek waarin familie centraal staat
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat – Ik mis mezelf
 10. Een boek waarin de dood centraal staat
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 – P.S. I love you 
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is – Matilda
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) – The Time Traveler’s Wife 
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat – The Gentlemom
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

Welke boeken lazen jullie in maart? 

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *