northern bank job podcast true crime geschiedenisliefhebbers
Podcastinspiratie

The Northern Bank Job: een true crime podcast voor geschiedenisliefhebbers

Sinds ik naar ‘I am not a monster‘ luisterde ben ik grote fan van BBC podcasts. Dus toen ik zag dat ze een podcast hebben over een stukje Ierse geschiedenis waar ik niets van af wist, ging mijn podcasthart sneller slaan. En binge-luisterde ik dan ook The Northern Bank Job, een podcast voor true crime fans en geschiedenisliefhebbers. Want in deze podcast krijg je het verhaal te horen van de grootste bankroof in Britse en Ierse geschiedenis.

northern bank job podcast true crime geschiedenisliefhebbers

The Northern Bank Job: een true crime podcast over de grootste bankoveral in Britse en Ierse geschiedenis

Ik schreef het hier al vaker maar ik beluister heel graag podcasts waarin thema’s zoals geschiedenis en true crime aan bod komen. Als kind al was ik verzot op geschiedenis. En true crime, dat gaat er hier ook altijd wel in. Zolang het niet te levendig wordt weergegeven. Of het niet over één bepaald individu gaat. Want dan slaat mijn verbeelding op hol.

Maar goed, recente Britse en Ierse geschiedenis, ik ken daar niet ongelooflijk veel van. Uiteraard weet ik wel dat er heel wat spanningen zijn geweest tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Dat het IRA terreurdaden heeft gepleegd. En er daar jarenlang een hevige strijd heeft gewoed die heel wat families uit elkaar heeft gedreven.

Maar dat ook de grootste bankoverval ooit in Britse en Ierse geschiedenis toegeschreven wordt aan het IRA, daar had ik helemaal geen benul van. Sterker nog, ik had nog nooit van de overval op de Northern Bank in Belfast gehoord. Tot ik deze podcast begon te beluisteren.

The Northern Bank Job: korte inhoud

Gedurende tien afleveringen neemt Glenn Patterson, een schrijver uit Belfast, je mee naar december 2004. Want enkele dagen voor Kerst vindt daar een bankoverval van ongekend formaat plaats.

Alles start met de gijzeling van familieleden van twee medewerkers van The Northern Bank. Het was in die dagen blijkbaar een populair fenomeen in Noord-Ierland: familieleden gijzelen om zo mensen tot criminaliteit te dwingen. Chris Ward en Kevin McMullan dienden van de overvallers op maandag zich zo normaal mogelijk te gedragen en naar het werk te gaan. Na sluitingstijd bleven zij achter in de bank. En hielpen ze de overvallers om maar liefst 38 miljoen euro (26,5 miljoen pond) buit te maken. De hele dag hielden de overvallers met de twee medewerkers contact via een gsm. En dwongen ze Chris bijvoorbeeld om midden in de dag een rugzak met daarin £1 miljoen pond aan een bushokje te droppen. Na sluitingstijd werd de rest van het geld op trolleys gezet. En in een wit bestelbusje geladen.

Zelfs nu – bijna tien jaar na datum – is het nog steeds niet duidelijk wie er achter deze overval zat. Dat het een zeer goed georganiseerd team was, dat staat buiten kijf. Alles werd tot in de puntjes bedacht en uitgevoerd. Zo gebruikten de overvallers en gijzelnemers bijvoorbeeld overvloedig detergenten. Om al hun sporen op elke plek uit te wissen.

We dienen de overval te zien in de woelige periode waar Noord-Ierland zich toen nog steeds in bevond. Er was dan wel het Goede Vrijdag akkoord, maar dat betekende niet dat het IRA geen gewapende activiteiten meer uitvoerde. En dus waren er al heel snel beschuldigingen aan het adres van het IRA. Die laatste hebben elke betrokkenheid steeds ontkend. En dus is er nooit iemand veroordeeld geweest voor deze drieste overval.

northern bank job podcast true crime geschiedenisliefhebbers

The Northern Bank Job: een true crime podcast voor geschiedenisliefhebbers

In de Northern Bank Job krijg je dus een fascinerend stukje Britse en Ierse criminele geschiedenis mee. Niet alleen omdat het over de grootste en meest spectaculaire bankoverval in die geschiedenis gaat. Maar ook omdat dat alles zich afspeelde in een periode dat het absoluut nog niet rustig was in Noord-Ierland. En de conflicten met het IRA en Sinn-Fei nog vaak opborrelden.

Elke aflevering is vrij kort. En belicht in chronologische volgorde de verschillende gebeurtenissen. Glenn Patterson gebruikt hiervoor het materiaal dat beschikbaar is van de paar rechtbankzittingen die er geweest zijn. En knoopt ook gesprekken aan met verschillende bronnen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de gebeurtenissen.

Zelf vind ik het enorm fascinerend dat niemand ooit gearresteerd is geweest voor deze overval. En dat een groot deel van het geld ook nooit is teruggevonden. Dat het IRA de overval pleegde om een aantal van hun leden van een pensioen te kunnen voorzien is slechts een van de theorieën over het waarom deze overval gepleegd werd. Maar wel een van de meer plausibele mijns inziens.

Dat er vermoedelijk insiders van de Northern Bank bij betrokken waren lijkt me overigens ook niet zo vergezocht te zijn. Want hoe anders konden de criminelen weten dat net Chris en Kevin die dag keyholders zouden zijn. En dat dus net zij twee hierdoor toegang zouden hebben tot de cashkluis in de bank.

Wat er ook van zij, dat het een stevige en goed georganiseerde bende was die hier achter zat, dat staat buiten kijf. Net als het gegeven dat het de gemoederen in Noord-Ierland stevig beroerde. En dat de gevolgen daarvan jaren later nog voelbaar waren.

northern bank job podcast true crime geschiedenisliefhebbers

Welke podcasts beluisterde jij onlangs?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *