App start met hardlopen
Hardlopen

Review: Start met hardlopen (gratis app)

Naast krachttraining hou ik er ook enorm van om te gaan hardlopen. Door regelmatig te joggen op de loopband in de fitness was mijn conditie ook redelijk goed geworden. Tot november vorig jaar. Want toen werd ik stevig ziek. En bleef er nadien van mijn conditie nog weinig over. Om dat hardlopen opnieuw op te bouwen startte ik in januari met een trainingsschema in de app Start met hardlopen. Nu dat schema er op zit, is het tijd voor een review van de app Start met hardlopen.

Starten met hardlopen? Dat kan je doen met de gratis app start met hardlopen. Gedurende een aantal weken volg je een schema waarbij je jouw conditie opbouwt.

Herstarten met hardlopen met de app Start met hardlopen

Ik schreef het hierboven al, tot november vorig jaar was mijn conditie niet van de slechtste. Dat kwam uiteraard voor een stukje door de krachttraining die ik wekelijks deed. En doe. Maar zeker en vast ook doordat ik vaak twee keer in de week nadien nog ging hardlopen op de loopband.

Maar midden november werd ik stevig ziek. En sindsdien merkte ik dat het hardlopen echt niet meer zo vlot ging. Niet alleen kon ik niet meer het aantal minuten lopen dat ik daarvoor kon. Ook mijn snelheid was een pak gezakt. Omdat ik wel nog steeds heel graag loop, raadde mijn personal trainer me de app Start met hardlopen aan.

App: Start met het hardlopen

Functionaliteiten in de app

De app zelf is gratis te downloaden in zowel de App store als de Google Play Store. Vervolgens kan je kiezen uit een aantal schema’s. En waarbij je voornamelijk je doel kiest: 20, 30, 40 of 60 minuten hardlopen. Ieder schema duurt vier weken en bestaat uit twaalf lessen. Wat betekent dat je idealiter gezien drie keer per week gaat hardlopen.

Net als in andere loopapps kan je eenmaal je gestart bent de lessen die je afwerkte bekijken. Daarbij zie je dan een overzicht van het aantal kilometers dat je liep en wat je snelheid was. Net als het aantal minuten dat je stapte en wat ook daar je snelheid was. Je kan daarnaast ook aangeven wanneer je loopdagen zijn. En een aantal andere dingen instellen zoals de taal en hoe je notificaties wil ontvangen. Wat die taal betreft, Nederlands lukte bij mij niet. Maar aangezien er niet zo heel veel gebabbeld wordt vond ik het Engels niet zo erg 🙂 .

Na een aantal trainingen geeft de app wel aan dat je ofwel een link met iemand dient te delen. Ofwel dient te betalen om verder te kunnen trainen. Ik heb beide keren de link gewoon met mezelf gedeeld via whatsapp. En kon zonder er op te klikken perfect verder trainen. Dus mocht je niet willen betalen, dan is dit zeker een optie 😉 .

Level 2 van Start met hardlopen

Oorspronkelijk startte ik met level 1, waarbij je met de app leert om 20 minuten te hardlopen aan één stuk. Alleen … na les 1 bleek dat dat level net iets te makkelijk voor me was. Er wordt daar namelijk nog heel wat gewandeld. En dus besloot ik om level 2 meteen ook eens te proberen.

Wat iets meer spek naar mijn bek was. Want level 2 start meteen met 5 minuten wandelen, 4 minuten lopen, 1 minuut wandelen, 6 minuten lopen, 2 minuten wandelen, 8 minuten lopen, 2 minuten wandelen, 4 minuten lopen en tot slot nog 5 minuten wandelen. Die 5 minuten wandelen aan het begin en einde zijn trouwens iets wat doorheen de rest van de 12 lessen zouden blijven. De minuten wandelen en lopen daarentegen werden steeds korter en langer.

Doordat dit schema best wel wat uitdagender was, vond ik het ook fijner om te volgen. Nu moet ik wel toegeven dat ik het op iets minder dan 2 maanden heb afgewerkt in plaats van de vooropgestelde vier weken. Want door omstandigheden slaagde ik er niet in om elke week drie keer te gaan hardlopen.

Hoe de trainingen werken

Elke training start en eindigt dus met 5 minuten wandelen. Van zodra het dan tijd is om te starten met hardlopen of om terug te wandelen hoor je drie korte biepjes. Doordat ik notificaties van de app ook op mijn Garmin Venu 2 Plus toelaat, zag ik ook daar telkens een melding verschijnen. De begeleidende stem zegt je na die drie biepjes ook telkens wat je precies moet doen.

En je krijgt een melding als je training halverwege is. Wat ik persoonlijk wel prettig vind, want dan weet ik dat ik al halfweg ben. En kan ik ook beter gaan inschatten welke weg ik best naar huis begin te nemen 🙂 . In tegenstelling tot andere loopapps krijg je hier dus tussendoor geen aanmoedigingen. Maar persoonlijk vind ik dat ook geen gemis. Want de hele tijd iemand in je oor horen zeggen “komaan goed bezig”, daar pas ik liever voor.

Wat er ontbreekt in de app Start met hardlopen

Intussen zit level 2 er voor mij op. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de volgende levels vooral gericht zijn op langer lopen. En dat er bijvoorbeeld geen schema is om 5km sneller te gaan lopen. Want dat is in principe het doel dat ik wil halen. Een scherpe tijd neerzetten op die afstand. En dus ben ik nog eventjes op zoek naar een nieuwe app die me daarbij gaat helpen. Want hardlopen, dat blijf ik doen 🙂 .

Loop jij soms? Gebruik je daarbij een app of een schema?

6 Comments

 • Flavie

  Ik heb de betalende versie van Start to Run en alhoewel ik de schema’s niet meer gebruik maar enkel nog vrije trainingen doe, blijf ik het een goede app vinden en dit voor maar € 10/ jaar.
  Misschien dat ik ooit nog eens een schema volg… we zien wel.

 • Leen

  Ik deed start to run altijd met de schema’s van Evy, maar zonder de app, behalve de laatste keer, toen was de app vernieuwd en veel toffer geworden, enfin, dat is intussen ook alweer een paar jaar geleden. Ik zou er graag opnieuw mee beginnen, maar heb niks van conditie of spierkracht dus denk dat ik op dat laatste beter eerst werk 🙂

  • Evi

   Goh conditie gaat sowieso verbeteren als je start met hardlopen he. Spierkracht een beetje, maar als je daar echt wil op werken dan zou ik hardlopen combineren met kracht- en coretraining 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *