Mijn 5 tips om te joggen in het donker

Het is geen groot geheim dat ik ongelooflijk bang ben van het donker. Gaan sporten als er geen daglicht meer is, is dan ook iets wat ik jarenlang heb vermeden. Maar als ik eind maart die 10km in Gent wil lopen, dan kon ik het sinds eind vorig jaar niet meer vermijden. En moest ik ook wel in het donker beginnen lopen. Maar hoe pak ik dat nu aan?

Tip 1: Vertrek niet te laat

Ben je net als ik een vrij grote angsthaas in het donker? Dan kan ik je aanraden om niet al te laat ’s avonds te gaan joggen in de donkere wintermaanden. Zelf probeer ik tussen zeven en acht ’s avonds te vertrekken. Zodat ik aan het joggen ben als er nog redelijk wat beweging is op straat.

Tip 2: Zorg voor voldoende verlichting

Zelf ga ik als een soort verlichte kerstboom op pad 🙂 Ik loop met een Run Light van Kalenji dat ik voor een appel en een ei kocht bij Decathlon. Daarnaast doe ik ook steevast een fluohesje en nog wat andere fluo-attributen aan. En ga ik ook lopen op vrij goed verlichte wegen. Want zien en gezien worden is enorm belangrijk in het donker!

Tip 3: Loop in bewoond gebied

Het kan heel erg stom klinken, maar het geeft mij enigzins een gerust gevoel, gaan lopen in bewoond gebied. Mocht ik iets tegenkomen dan weet ik dat vrij snel aan een deur kan gaan aanbellen. Ik zal in het donker dus nooit in het bos, natuurgebieden of dergelijke gaan lopen.

Donker: joggen bij weinig daglicht
Tip 4: Loop zonder muziek

Iets wat ik zelf niet eenvoudig vind, want muziek helpt me er op moeilijke momenten door. Maar ik heb ook gemerkt dat muziek niet ideaal is als je gaat lopen in het donker. Ik hoor mijn omgeving dan echt wel minder goed. En net doordat mijn zichtbaarheid minder is, zijn omgevingsgeluiden des te belangrijker.

Dus als ik ga joggen in het donker, dan is dat heel vaak zonder muziek. En is de nood aan muziek toch te groot, dan zet ik hem wel zachter dan wanneer ik overdag ga joggen.

Tip 5: Deel je route aan iemand mee

Iets wat ik hier steevast doe: het lief weet perfect langs welke route ik ga joggen. Net als om hoe laat ik vertrek. En hoe laat ik ongeveer thuis zou moeten zijn. Met daarbij ook de opmerking dat als ik 15 minuten later nog niet thuis ben, hij in paniek moet raken 😉

Gaan jullie joggen in het donker? Hoe pakken jullie dat aan?

7 Comments

 1. Annelies 12/02/2020 at 10:11

  Ik ga nooit joggen, dus dat probleem stelt zich niet.
  Maar als ik ’s avonds gewoon nog eens buiten kom, heb ik ook al wel gedacht dat ik misschien eens moeten kijken om wat meer zichtbaar te zijn. Ik wandel dan wel meestal op plekken waar nog straatverlichting is, maar toch, zelfs dan is er snel een ongeval gebeurd.

  1. Evi 02/03/2020 at 17:16

   Ja he, vandaar dat ik het zo veel mogelijk probeer te doen als er nog redelijk wat beweging op straat is.

 2. Moederschip 12/02/2020 at 12:01

  Ik loop altijd ’s ochtends, dus in de winter is dat ook in het donker. Ik heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht haha. Nu ik dat hier zo lees, is in het donker in een bos lopen met een podcast erbij precies niet zo’n goed idee 😀 Maar heb me nog nooit onveilig gevoeld eigenlijk, er is toch niemand op de baan om 6 uur.

  1. Evi 02/03/2020 at 17:17

   Hahahaha, ik heb gewoon een onverklaarbare angst voor het donker & ontvoeringen 🙂 En dat terwijl het bij ons eigenlijk echt wel veilig is hoor. Maar toch, ik neem liever geen onnodige risico’s 😉

 3. Villasappho 12/02/2020 at 20:23

  Iemand laten weten is zeker een verstandige keuze. Hoe sneller er gezocht wordt hoe beter. En daar hoef je geen vrouw of jogger voor te zijn als je ’s avonds weggaat.

 4. Flavie 14/02/2020 at 14:06

  Ik vind sporten in het donker niet zo leuk en doe dit ook niet (te veel schrik in het donker 😉 )

  1. Evi 02/03/2020 at 17:18

   Dan zijn we met twee 😉

Leave a Reply